Налазите се | БИБЛИОТЕКА ДРУШТВО И НАУКА | Едиција НАУКА
ОГЛЕДИ ИЗ ИСТОРИЈЕ АНТИЧКЕ ГЕОМЕТРИЈЕ
Поглед у књигу
ОГЛЕДИ ИЗ ИСТОРИЈЕ АНТИЧКЕ ГЕОМЕТРИЈЕ
прво издање
2009
17 x 24 цм
348 стр.
тврд повез
латиница
978-86-519-0117-4
Пуна цена:
770,00 ДИН

Цена на сајту:
731,50 ДИН + (трошкови доставе)


Књигу тренутно не можете наручити од нас.

Књигом Огледи из историје античке геометрије Зоран Лучић се представља и у другом светлу, а у својој основној професији – математици. За тему ове своје књиге он је узео најстарију историју математике и њено родно место – античку Грчку.

Њени јунаци су Талес, Питагора, Прокло, Платон, Аристотел, Еуклид, Аполоније и други, њихове теореме, постулати, аксиоми, ставови и идеје, али појмови као што су питагорејска “хармонија сфера”, Платонови „најлепши троуглови” или Еуклидова „непрекидна подела” од Пачолија названа „божанском пропорцијом”, а нама позната као „златни пресек”.

Стари Грци били су најталентованији народ у историји човечанства, који су у свему, па и у односима бројева и пропорција, тражили истовремено и игру и чудо и објашњење света. Лучићев водич кроз историју античке науке, испричан кроз десет огледа-поглавља, занимљиво је штиво које без великих тешкоћа могу пратити и читаоци са елементарним познавањем математике.


Промоција књиге
ОГЛЕДИ ИЗ ИСТОРИЈЕ АНТИЧКЕ ГЕОМЕТРИЈЕ

23. Април 2009.


Промоција књиге Огледи из историје античке геометрије, аутора Зорана Лучића, одржана у Клубу – књижари – галерији Гласник.

О књизи су говорили:

проф. др Милан Божић,
проф. др Милош Арсенијевић,
проф. др Зоран Лучић – аутор.
 
Нема много књига на нашем језику у којима је реч о геометрији хеленског и хеленистичког периода.  Огледи из историје античке геометрије аутора Зорана Лучића делом попуњавају ту празнину. Књига је намењена студентима математике и филозофије, наставницима математике, али и свима онима који се занимају за математику и, посебно, геометрију и историју геометрије.

У књизи се налазе најстарије геометријске теореме, али и одговори на питања шта су Грци научили од Египћана, а шта од других народа, како је расло знање о геометрији у раном периоду, шта се зна о Еуклиду, ко је први доказао Питагорину теорему... А да је геометрија подједнако важна, како у математици тако и у уметности, сведочи Божанствена пропорција коју је Леонардо да Винчи користио у сликарству. Ипак, Златни пресек је пре свега питање геометрије, који је,  као и многе друге теореме,  значајно утицао на историју цивилизације. Зато  је важно познавати и разумети историју античке геометрије, у чему  нам ова књига помаже.

Уз огледе је приложен и именик личности које се помињу у књизи, од Талеса, Питагоре, Еудокса и Архимеда до Лобачевског и Пеана. Књига је опскрбљена и индексом појмова.