Налазите се | БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА | Едиција УМЕТНОЛОГИЈА | Колекција УМЕТНОСТ У ТЕОРИЈИ И ИСТОРИЈИ
СТАЛНО ТРАГАЊЕ
СТАЛНО ТРАГАЊЕ Есеји о уметности
превео Миодраг Марковић, прво издање, 2021, 20 х 24 цм, 200 стр., броширан повез, латиница, ISBN 978-86-519-2672-6
Пуна цена:
1.540,00 ДИН

Цена на сајту:
1.463,00 ДИН + (трошкови доставе)

Цена за чланове клуба са попустом:
1.386,00 ДИН
+ (трошкови доставе)
Ко не би желео да прошета кроз уметничку изложбу с Џоном Апдајком?

Био је велики љубитељ галерија и ова књига есеја позив је да се визуелни свет сагледа очима познаваоца, који није био груби критичар, већ само бескрајно радознао.

Збирку есеја Стално трагање отварају ауторова предавања под насловом „Јасноћа ствари“, у којима пажљиво посматрајући и тумачећи дела Коплија, Хомера, Икинса, Роквела и других, поставља питање шта је то америчко у америчкој уметности.

Књига садржи 15 есеја о одређеним истакнутим појавама и догађајима у западној уметности у последњих 250 година: у музејским лутањима с Апдајком издвајају се иконични портрети Гилберта Стјуарта и узвишени пејзажи Фредерика Едвина Черча, серијал Монеових слика и Дегаове монотипије, Вијарова интимистичка платна с богатим узорцима и Климтова златна екстраваганција, загонетни Бекманови триптиси, пуни двосмислености и страсти, графити Мироа, вербално-визуелне Магритове слагалице и монументални поп-арт Олденбурга и Лихтенштајна.

Књига се завршава разматрањем радова Ричарда Сераа, великог америчког мајстора челичних скулптура. У књизи се налази и 185 репродукција.

Завршно запажање Апдајковог страственог приступа уметности своди се на речи које треба запамтити: стално треба трагати.