СЛАВНИ ГОСТИ СРБИЈЕ XX ВЕКА
СЛАВНИ ГОСТИ СРБИЈЕ XX ВЕКА
друго издање, 2016, 17 х 24 цм, 392 стр., тврд повез, ћирилица
978-86-519-0510-3
Пуна цена:
1.320,00 ДИН

Цена на сајту:
1.254,00 ДИН + (трошкови доставе)

Цена за чланове клуба са попустом:
1.188,00 ДИН
+ (трошкови доставе)

Славни гости Београда XX века својеврсна је културолошка историја двадесетог века Београда и Србије, али из једне сасвим другачије перспективе. Биографије значајних људи су окосница сваког поглавља ове нетипичне историје, али њихов боравак у Србији и Београду основно је интересовање Радована Поповића. Због чега и којим поводом су славни људи, уметници, научници, глумци, државници… долазили у Србију?

Како су се проводили и кога су сретали? Какве утиске су понели из Србије?... Ова „другачија“ историја управо приповеда о томе – о личним, људским, перспективама великих живота и великих догађаја у свету и Србији двадесетог века. Посебну архивску вредност књиге чине фотографије (неке од њих се први пут објављују) које прате свако поглавље ове необичне приповести о граду који је увек радо дочекивао госте, оне славне и оне друге, нудећи им незаборавне успомене, отвореност и пријатељство, настављјући да живи у аутентичности и непоновљивости њихових успомена.

Како је српски фрулаш Сава Јеремић свирао с Лујом Армстронгом, какве је утиске Алфред Хичкок понео из Скадарлије,  шта је Франсис Форд Копола одсвирао на бас труби у атељеу самоуког вајара Богосава Живковића у селу Лесковцу код Степојевца, шта су о Београду и Србији говорили нобеловци, композитори, књижевници, глумци… светска елита која је у Београду открила непознату страну живота… Састављајући од познатих лица мозаичну слику двадесетог века у Србији, схватамо колико је једна земља велика, јер су је великом учинили људи које је привукла с разних страна света.