ЗБИРКА СЕНТЕНЦИ ИЗ ГРАЂАНСКОГ ПРАВА И ГРАЂАНСКОГ ПРОЦЕСНОГ ПРАВА
ЗБИРКА СЕНТЕНЦИ ИЗ ГРАЂАНСКОГ ПРАВА И ГРАЂАНСКОГ ПРОЦЕСНОГ ПРАВА Књига 3
прво издање, 2020, 14 х 20 цм, 284 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-2520-0
Пуна цена:
660,00 ДИН

Цена на сајту:
627,00 ДИН + (трошкови доставе)

Цена за чланове клуба са попустом:
594,00 ДИН
+ (трошкови доставе)

Трећа књига Збирка сентенци из грађанског права и грађанског процесног права представља публикацију намењену правницима који у својој свакодневној професионалној делатности примењују или истражују грађанско право и грађанско процесно право.

Публикација садржи сентенце из појединачних аката којима је изворно решавана једна грађанскоправна ствар. Сентенце показују да су у судској пракси делатношћу судија створене норме попут норми из општих правних аката које су имале за циљ да попуне законске и правне празнине, расветле поједине аспекте друштвених потреба за детаљнијом законском регулативом и илуструју домете стваралaчке улоге суда у функционисању правног система. Ова публикација садржи и сентенце настајале поводом спорних питања у примени закона у домену грађанскоправне заштите.

Збирка сентенци омогућава стручној јавности упознавање с интерпретацијом и применом појединих института у судској пракси. Сентенце пружају преглед проблема у  практичној примени, показују како су поједини институти интерпретирани у пракси, у ком су степену усаглашене судске одлуке различитих врста и степена судова, како се развијала судска пракса и о томе да ли постоји хоризонтална и вертикална усклађеност судске праксе у интересу правне сигурности, правне извесности и правне једнакости.

Аутори сентенци пошли су од тога да њихово систематско излагање може да буде изузетно значајно за изградњу и стварање кохерентног правног система, уједначавање судске праксе у тумачењу института грађанског и грађанског процесног права и критичку процену улоге судске праксе. Осим тога, ова публикација доприноси развоју правне културе у којој се судским одлукама даје значај и у којој оне заиста доприносе развитку правних правила и правне мисли.