Налазите се | БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА | Колекција 1001 КЊИГА
СОФИСТИ 3
СОФИСТИ 3
приредила и превела Александра Здравковић Зистакис, прво издање, 2018, 11 х 18 цм, 152 стр., броширан повез, латиница, ISBN 978-86-519-2245-2
Пуна цена:
693,00 ДИН

Цена на сајту:
658,35 ДИН + (трошкови доставе)

Цена за чланове клуба са попустом:
623,70 ДИН
+ (трошкови доставе)

У овој завршној књизи античких софиста налази се шест чувених говора једног од најранијих грчких ретора Антифона, из V века пре н. е. О Антифоновом животу се само нагађа, а ни кад је у питању његов идентитет ствари нису најизвесније. Али, говори о којима је реч сјајни су примери атинског закона на делу и правничког беседништва. Сви се односе на убиства, од којих су најмање два стварна, а остали су били беседничке вежбе о хипотетичким случајевима.

Било да говоре о реалним случајевима или измишљеним, они нам, свакако, откривају не само како се пред судом расправљало о злочинима него и начин мишљења који су промовисали старогрчки софисти; наиме, како мислити и закључивати с достојанством.

Антифона је, напослетку, демократска стара Атина погубила, баш као и Сократа, с којим је, према Ксенофоновим Успоменама, Антифон водио разговор, јер држава не воли оне који не верују у њене богове и подучавају критичком мишљењу.