Налазите се | Аутори - Ђордано Бруно
Ђордано Бруно
Ђордано Бруно

Ђордано Бруно (1548 — 17. фебруар 1600), је био италијански филозоф, астроном, и окултист погубљен као јеретик, јер су његове идеје биле у супротности за доктрином католичке цркве.

Схоластички је образован али ради сумње у традиционално учење бежи из самостана у Женеву, па у Париз. Он прихвата Коперников хелиоцентрични систем. За Ђордана Бруна свемир је бесконачан а природа је Бог у стварима.

Преваром је дошао у Венецију где га хапси инквизиција и живог спаљује на ломачи 1600. године. У завршном пасусу пресуде Бруну је писало: „Казнити дакле брата Ђордана благо и без проливања крви“.
КАБАЛА КОЊА ПЕГАЗОВСКОГ
Поглед у књигу
КАБАЛА КОЊА ПЕГАЗОВСКОГ
Ренесансни чаробњак, незаобилазан у херметичкој традицији, и математичар, дисидентски богослов и модерни мислилац, са генијалним интуицијама о релативности, генетици, хемији, први са визијом о бескрајном космосу, Ђордано Бруно, непрестано лутајући Европом, почетком 1584. године био је у Оксфорду. Тамо је држао предавања, која су била хладно примљена због Брунових слободних гледишта. Из тих предавања и расправа које су она изазвала проистекао је филозофски дијалог у којем је кабала попримила вид беспоштедног напада на духовну пустош ондашњег оксфордског универзитета и уопште свих универзитета на којима се прогони интелектуална слобода мишљења.      Кабала коња пегазовског заправо је повезани низ разговора који се подругују јаловим духовима, и ту Бруно истражује природу поезије, божански ауторитет, питагорејску метемпсихозу, као и лажност целокупног тадашњег поучавања. То, можда најдеструктивније Бруново дело ће отуда имати снажан утицај на многе писце и уметнике од ренесансе до данашњег времена.     Књига је снабдевена исцрпним животописом и богатим објашњењима, с драгоценом литературом, као и подстицајним и незаборавним поговором Александре Манчић о изванредном књижевном и филозофском, маштоглавом и сатиричком Бруновом духу.'
превела Александра Манчић
прво издање 2010
12 х 20 цм
172 стр.
броширан повез
латиница
ISBN: 978-86-519-0460-1
978-86-519-0460-1
Пуна цена:
550,00 ДИН

Цена на сајту:
49,50 ДИН + (трошкови доставе)

Књигу тренутно не можете наручити од нас.