Налазите се | Аутори - Јевгениј Иванович Замјатин
Јевгениј Иванович Замјатин

Јевгениј Замјатин

Јевгениј Иванович Замјатин [ (руски: Евге́ний Ива́нович Замя́тин, IPA: [jɪvˈgʲenʲɪj ɪˈvanəvʲɪtɕ zʌˈmʲætʲɪn]) (1.2. 1884 – 10.3. 1937) био је руски  писац, најпознатији по свом роману Ми из 1921. године, футуристичкој дистопији која је има снажан утицај на Orwellovu 1984, Рандину Anthem и Huxleyev Врли нови свијет.

Биографија

Замјатин се родио у Лебедјану, градићу око 300 км јужно од Москве. Отац му је био православни свештеник и директор локалне школе, а мајка учитељица. Године 1902. се упутио у Ст. Петербург како би студирао бродоградњу.

Током студија се прикључио бољшевицима, а за време руске револуције 1905-1907 је краће време провео у изгнанству у Финској. Дипломирао је 1908. а након тога је неколико пута хапшен од царских власти. Писањем се почео бавити као хобијем, али је касније објављивао чланке и прозу у социјалистичким часописима.

Године 1916. је упућен у Енглеску како би надгледао изградњу ледоломаца наручених од Русије у тамошњим бродоградилиштима. Сљедеће године се вратио у Русију где је почео на руски преводити дела Jacka Londona и H.G. Wellsa.

Замјатин је био ватрени присташа октобарске револуције, али је неколико година након доласка бољшевика на власт у својим делима почео прво исмејавати, а затим критицизирати њихову склоност бирократизму. Посебно га је почела мучити све већа склоност цензури, чија је и сам постао жртва, с обзиром да су совјетски цензори у роману Ми пронашли критику властитог режима. Након што је роман године 1927. објављен у емигрантском часопису, Замјатин је пао у немилост и сва дела су му забрањена.

Године 1931. Максим Горки је од Стаљина успео измолити дозволу Замјатину да напусти СССР. Замјатин се скрасио у Паризу где је живео у сиромаштву све до смрти шест година касније.

ОСТРВЉАНИ
ОСТРВЉАНИ
У овај избор ушла је и сатирична новела „Острвљани'' у којој Јевгениј Замјатин (1884-1937) немилосрдно иронише конзервативни, лажни морал Енглеза, њихове обичаје и друштвене норме. Остале приче су изабране из других Замјатинових књига и осликавају његово особен стил, друштвену критику и иронију. Све до аутобиографије којом се завршава овај избор а коју је, на себи својствен начин, „накитио" свим оним што је основна карактеристика и непосредност његових прича. Након појављивања у штампи, ране Замјатинове приче изазвале су бурну реакцију критике, која га је поредила с Буњином, Пришвином и Куприном. Реалистични ликови његових раних прича уздигнути су до симболизма, до уопштавања, преносећи осећање које изазива вечна борба добра и зла. У својим делима, која су постала најсјајније уметничко сведочанство времена, Замјатин је тежио „правој истини“, која је, према Достојевском, „увек варљива“.'
превела Снежана Кондић, прво издање, 2015, 14 х 20 цм, 168 стр., броширан повез, ћирилица, ISBN 978-86-519-1390-0
Пуна цена:
770,00 ДИН

Цена на сајту:
462,00 ДИН + (трошкови доставе)
Акцијска цена:
462,00 ДИН
+ (трошкови доставе)
ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРОДАЈИ КЊИГА НА САЈТУ И АКТУЕЛНИМ АКЦИЈАМА
Цена за чланове клуба са попустом:
462,00 ДИН
+ (трошкови доставе)
МОСКВА–ПЕТЕРБУРГ
МОСКВА–ПЕТЕРБУРГ
Творац првог књижевног дела (роман Ми) које ће забранити совјетска цензура, учећи се на Гогољу и Достојевском, Јевгениј Замјатин је изванредни заговорник имагинације и зато природни непријатељ сваког тоталитаризма, и отуда прогоњен.'
превела Нада Узелац
прво издање
2010
11 х 18 цм
88 стр.
броширан повез
ћирилица
978-86-519-0289-8
Пуна цена:
319,00 ДИН

Цена на сајту:
303,05 ДИН + (трошкови доставе)

Књигу тренутно не можете наручити од нас.