Налазите се | Аутори - Марко Поло
Марко Поло
Марко Поло
Из Википедије, слободне енциклопедије
 
Датум рођења: 1254.
Место рођења: Венеција или Корчула
Датум смрти: 8. јануар 1324.
Место смрти: Венеција (Млетачка република)
 
Марко Поло (1254-1324) је био венецијански трговац и истраживач, који је, са оцем и стрицем био један од првих Европљана са запада који су путовали Путем свиле до Кине, која се у то време звало Китај. Своја путовања Поло је хронолошки изложио у књизи „II Milione“ (Путовања Марка Пола). Полови су у Кини живели 17 година пре него што су се вратили у Венецију. У поморској бици између Венеције и Ђенове, Марко је био ухваћен и одведен у затвор, где је своју књигу издиктирао Рустичелу да Пизи. Због свега овога, Марка Пола неки сматрају једним од највећих светских истраживача, док га неки скептичнији пре виде као највећег светског приповедача прича.
 
Биографија
 
Прво путовање
 
Седамнаест година
Породица Марка Пола потиче са острва Курцола (садашња Корчула) у Јадранском мору, где и даље постоји њихова кућа. Отац Николо и ујак Мафео били су трговци који су ишли по истоку. Њих двојица су кренули пут Азије и стигли у Кину 1266.-дошли су до Канбалика у близини Пекинга. Када су се вратили кући, донели су писмо за папу: писмо је било од тамношњег владара Кублај-кана (унук Џингис-кана), у којем је он замолио да учени људи дођу како би подучавали у његовом царству. Матео и Николо Поло су са папиним одговором кренули до Кублај-кана 1271. године. Овога пута, Николо је повео и свог сина Марка. Младић је убрзо постао миљеник, а затим и саветник Кублај-кана. Током 17 година службовања Кублај-кану, Марко Поло се упознао са великим пространствима Кине и бројним достигнућима ове цивилизације, од којих су многа била испред онога што је до тада откривено у Европи. Према причи, током боравка у Кини Марко поло је три године био и гувернер кинеског града Јангкоуа.
 
Књига светских чудеса
Марко је за 17 година службе код Кублај-кана обишао многе земље Далеког истока, све до Данашње Бурме и Вијетнама. 1292. године Марку, његовом оцу и стрицу се пружила прилика да се врате натраг. 1295. након три године путовања стижу у Венецију. Преко 25.000 пређених километара и 24 године путовања у Венецију су донијели своју легендарну „одисеју“ Књига светских чудеса
 
II Милионе
По повратку из Кине 1295. године, породица Поло се настанила у Венецији гдје су постали сензација и својим причама о далекој Кини привлачили гомиле слушалаца. Ипак, мало им је ко веровао. У међувремену, немирни дух одвео је Марка у поморску битку 1298. године, код данашње Корчуле где је био заробљен. Током сукоба, он је био капетан венецијанске галије. Неколико месеци које је провео у затвору Марко је искористио тако што је издиктирао детаљан опис својих путовања у непознате делове Далеког истока. Његова књига "II Милионе" ускоро је преведена на многе европске језике. Међутим, проблем с том књигом настаје у наредном периоду-оригинал је изгубљен, а до наших времена стигло је неколико верзија које су често противречне, због превода -вероватно. У сваком случају, оригинална књига је постигла велики успех у своје време-просто невероватно достигнуће за период када штампарска техника још није била позната у Европи.
 
Надахнуће
Маркова књига II Милионе је имала пресудан значај у доба великих географских открића. Географске карте Далеког истока су вјековима прављене по његовим путописима. Њемачки картограф Јохан Шенер је 1533. године записао иза Синае и Цереса(митских градова средишње Азије)открића многих земаља заслуга су Марка пола... обале тих земаља недавно су опловили Колумбо и Америго Веспучи Касније ће се испоставити да Кристифор Колумбо није стигао до приједела које је описао Марко Поло, јер га је на том путу зауставило копно које ће касније бити прозвано Америка. Познато је да је Колумбо посједовао једно латинско издање Маркове књиге и биљешкама које је правио током путовања упоређивао властита открића са мјестима која је Марко описао.
 
Мистерија
Док је Марко Поло лежао на самртној постељи, породица га је молила да призна да је измислио своје приче. Одбијајући ту молбу он је наводно рекао: „рекао сам само половину онога што сам видео“. Док већина истраживача верује да је Марко Поло стигао до Кине, недавно су се појавила мишљења да он заправо није стигао толико далеко и да је само преричавао информације које је чуо од других. Скептици наглашавају, међу бројним грешкама, да Марко Поло није поменуо кинеско писмо (веома различито од било ког европског), штапиће за јело, чај, а да се не говори о томе што није поменуо велики Кинески зид. Такође, кинеске забелешке из тог времена га уопште не помињу, упркос чињеници што је Марко тврдио да је био у служби Кублај-кана- што је збуњујуће, имајући у виду да се у Кини бележило све што се дешавало на двору. С друге стране, Марко описује друге аспекте живота на Далеком истоку у много детаља- папирни новац, велики канал, структуру монголске армије, тигрове, империјални поштански систем. Такође Јапан назива кинеским именом Ципанг. Тај помен Јапана сматра се првом појавом те земље у западној литератури.
 
Занимљивости
 
Шпагете и остало
Легенде кажу да је Марко Поло упознао Италију са неким производима из Кине међу којима су: сладолед, пињата и паста, а нарочито шпагете. Међутим, ове легенде се доводе у питање, пошто постоје докази да је паста у Италији позната још из старог вијека
 
Аеродром и сателити
Венеција је у знак сећања на Марка Пола, дала његово име свом међународном аеродрому, а два сателита које је Британска компанија БСБ лансирала 1989 и 1990 носе име славног путника.
МИЛИОН ПУТОВАЊА МАРКА ПОЛА
Поглед у књигу
МИЛИОН ПУТОВАЊА МАРКА ПОЛА
Марко Поло (1254–1324) несумњиво је најчувенији истраживач са запада који је прошао земљама на такозваном путу свиле. Својом одважношћу, својим писањем и утицајем надмашује све остале путнике. Његова путовања Азијом, започета 1271, трајала су 24 године. Доспео је даље него иједан од његових претходника, с ону страну Монголије, до Кине. Постао је повереник Кублај-кана ... '
прво издање, 2012
12 х 20 цм
492 стр.
броширан повез
латиница
978-86-519-1178-4
Пуна цена:
1.100,00 ДИН

Цена на сајту:
220,00 ДИН + (трошкови доставе)

Књигу тренутно не можете наручити од нас.