Налазите се | Аутори - Јаша Алмули
Јаша Алмули
Јаша Алмули

Јаша Алмули рођен је 1918. године у породици српских Јевреја. Његова мајка Софија Коен била је пореклом из Београда а отац Исак био је угледан шабачки трговац. У Београду је завршио основну школу код Саборне цркве и Другу мушку гимназију. Студирао је технологију на Београдском универзитету где је био активни учесник левог покрета Народни студенти. Избегао је нацисте у Београду и у Црногорском приморју допао у италијанске логоре и интернацију. После учешћа у рату у редовима НОВ упућен је на рад у новинарству где је имао занимљив и успешан радни век. Био је уредник у Тањугу, спољнополитички коментатор Борбе, дописник из Јужне и Северне Америке, предавао на Институту за новинарство и огледао се у медународном економском и финансијском новинарству у листу Економска политика и ТВ Београд.

У стварању књиге "Живи и мртви" помогао му је његов новинарски професионализам али више од тога друга два чиниоца. Први је био његова дубока лаичка везаност за јеврејство. У најранијој младости био је у крајње левој ом1адинској ционистичкој организацији Хашомер Хацаир коју је као шеснаестогодишњак напустио да би се прикључио СКОЈ-у верујићи да ће комунистички интернационализам решити и јеврејско питање. Вратио се својим јеврејским коренима тек 80-их година када га је пренерази1о објављивање у Београду делова грубог анти семитског фалсификата: "Протоколи сионских мудраца" за чију се забрану жестоко борио. Тада је схватио да на Дорћолу нема више Јевреја, да је свет његовог детињства и младости уништен. Тада се посветио потсећању на оно што је постојало и кроз судбину појединаца описивао страдање и спашавање београдских Јевреја у оним страшним годинама од 1941-1945. О томе је објавио обиман фељтон априла и маја 1989. године у Политици. У Политици је 1993. објавио други фељтон поводом пропагандне кампање против Србије и против оптужбе да су Срби криви за уништење српских Јевреја 1941-42. 1998. објавио је у НИН-у фељтон о спашавању Јевреја на присилном раду у Борским рудницима које су четници прихватили у источној Србији. Интервјуисао је преко 100 Јевреја из Србије и других делова Југославије и 70 из Грчке и на видео траци забележио како су они преживели холокауст и толики њихови страдали. Из тих сведочанстава о времену холокауста настала је књига "Зиви и мртви - Разговори са Јеврејима". Као председник Јеврејске општине (1989-1992) позвао је српске интелектуалце и ствараоце да предложе подизање споменика јеврејским жртвама нацистичког геноцида у Београду и Србији. На њихов предлог Скупштина града подигла је споменик Менора у пламену на обали Дунава на Дорћолу, рад вајара Нандора Глида.

Тиме смо се приближили другом чини оцу у стварању ове књиге, а то је дубока Јашина приврженост Србији. Он је био у оној генерацији деце која су се учила српском патриотизму на Косовском циклусу и другим народним епским песмама. И сматрао је доцније у животу да српски Јевреји увек треба да стоје уз своју отаџбину као што су то чинили они чији се велики бели споменик изгинулим од 1912-1918 налази на улазу у јеврејско гробље у Београду. Отуд у збирци казивања "Живи и мртви" део о Србији стоји на првом месту. Јаша је истражио и први објавио низ случајева спашавања Јевреја у Србији за време окупације и наставља то дело и сада.
ЈЕВРЕЈИ И СРБИ У ЈАСЕНОВЦУ
ЈЕВРЕЈИ И СРБИ У ЈАСЕНОВЦУ
„О Јасеновцу је написано много књига, реферата и чланака, па ипак о њему нове генерације мало знају и истина о њему тешко продире у свет. Ово последње је нарочито било видљиво током протеклих петнаест година, када је, због негативног става према Србији, Јасеновац игнорисан у многим западним медијима, публицистици и књигама, меморијалним установама, па чак и у Уједињеним нацијама и  Међународном Црвеном крсту... Зато сам се подухватио посла састављања ове књиге. Њену срж чине разговори које сам водио са девет јеврејских и шест српских преживелх логораша Јасеновца између 1989. и 1997... Разговори са преживелим логорашима садрже не само виђено и доживљено у логору, већ и слику живота њихових предратних породица и ширих заједница, њихово ратовање после бекства из Јасеновца и живот у миру...“  (из увода)'
прво издање
2009
17 х 24 цм
532 стр.
броширан повез
латиница
978-86-519-0251-5
Пуна цена:
1.430,00 ДИН

Цена на сајту:
1.215,50 ДИН + (трошкови доставе)

Књигу тренутно не можете наручити од нас.