Налазите се | Аутори - Оливера Ђурђевић
Оливера Ђурђевић
Оливера Ђурђевић

oliveradjurdjevic@hotmail.com

Новинарка, ФПН. У време студија била уредник у “Радио Студентском граду“, затим радила у „Студенту“, па у Драмском програму Радио Београда, писала у: „Интервијуу“, „Грађанину“, „Блицу“, у „Гласу јавности“ уређивала недељни додатак посвећен књизи „Излог књиге“. Радила и у недељнику „Европа“, сарађивала у „Времену“. Кратко, тек четири броја, јер се престао да излази, била уредница у „Земљи“, месечнику који је покренуо С. Басара. Ауторка неколико стотина интервијуа са домаћим и страним писцима, углавном за мали и обично никада плаћени хонорар.Тренутно сарађује у месечнику „Статус“. Због свог неподношљивог карактера вечито у сукобу са уредницима, политикантима. Због непристајања да“скратим и избацим“ неке делове који нису одговарали „уређивачкој политици“ Драмског програма документарна радио драма „Писци у рату“ забрањен ми је улаз у Радио- Београд 1995. године, но та драма је емитована на Радију Б92. Све у свему, један отужно српски, новинарско-женски животопис.

Књиге

  • Без анестезије књига интервијуа, Народна књига, 2001 год.
  • Без насловне, Службени гласник, 2011.
  • Приче на ћошку, Службени гласник, 2012.

Преведена дела

  • Поетика доколице-Хорска етида документарна радио драма (преведена на енглески и француски јер је представља ЈРТ на ITALIA PRIZE)

Награде и признања

    Награде за документарне радио драме:
  • Поетика доколице,
  • Сањарење,
  • Голе душе ...
ПРИЧЕ НА ЋОШКУ
Поглед у књигу
ПРИЧЕ НА ЋОШКУ
Пола века уназад србијанско новинарство мази неку врсту слаткастих интервјуа у којима из питања професионалних ласкаваца извиру гејзери дивљења према интервјуисаном. Многи су аутори жалосних литерарних кројевина тек у објављеним интервјуима сазнавали шта су, заправо, хтели да напишу/кажу. Као типичан представник оне скепсе која је новинарству дала критичко достојанство Оливери су те радње мрске: једна је од ретких преосталих мајстора који су овладали уметношћу бушења свакојаких догма-цепелина који закрчују провинцијална књижевна неба.'
прво издање, 2012
14 х 20 цм
348 стр.
броширан повез
латиница
ISBN: 978-86-519-0725-1
Пуна цена:
1.045,00 ДИН

Цена на сајту:
992,75 ДИН + (трошкови доставе)
Цена за чланове клуба са попустом:
940,50 ДИН
+ (трошкови доставе)