Налазите се | Аутори - Мирко Цветковић
Мирко Цветковић
Мирко Цветковић
Из Википедије, слободне енциклопедије
 
Мирко Цветковић (Зајечар, 16. август 1950. године) је српски економиста, политичар, бивши председник Владе Републике Србије и посланик у Народној скупштини Републике Србије.
 
Биографија
Мирко Цветковић је рођен 16. августа 1950. године у Зајечару, од оца Србољуба који је такође био економиста и мајке Стане, апотекарке. Добио је име по свом деди, крагујевачком наставнику кога су немачки нацисти стрељали 21. октобра 1941. током крагујевачког масакра.
 
У родном граду са одличним успехом завршава основну школу и гимназију. У исто време завршава и нижу музичку школу за дувачке инструменте и клавир. Као младић је волео спорт, био је у првој постави стонотениског клуба, свирао је клавир и саксофон, а у аматерској групи „Косинуси“ кларинет.
 
После завршетка гимназије, одлази у Београд, где уписује Економски факултет Универзитета у Београду. Тамо упознаје Зорицу (дипломираног агроеконома), своју садашњу супругу.
 
Дипломирао је, магистрирао, и докторирао (докторска теза: „Допринос моделирању енергетског сектора Југославије") на Економском факултету у Београду. У току 1985. године као истраживач је провео један семестар на Економском факултету Универзитета Манчестер у Великој Британији.
Резервни је официр Војске Србије.
 
Ожењен Зорицом, отац Олге, дипломиране правнице и Александра, економисте. Живи у Земуну.  Говори енглески језик.
 
Професионална каријера
Један је од српских експерата консултаната средње генерације који је осамдесетих година радио као екстерни консултант за Светску банку на већем броју пројеката у Пакистану, Индији и Турској, као и за УНДП („United Nations Development Programme“) у Сомалији, на пројектима фирми РЦГ (Вашингтон) и ИДЕА (Мадрид) и на пројектима у Украјини (Запорожје) и Адигеји (Маикоп).
 
Радни стаж започео је у Рударском институту, где је радио десет година. Потом прелази у Економски институт, где ради шест година, да би каријеру консултанта у наредних седам година наставио у консултантској кући „CES Mecon“. У пословним круговима, од тада, има надимак „патријарх консултантских послова“. Од 1998. до 2001. године ради као саветник за економска питања у Рударском институту.
 
Објавио је више стручних текстова и чланака из области приватизације у земљи и иностранству.
АРГУМЕНТИ И ПРЕДРАСУДЕ
Поглед у књигу
АРГУМЕНТИ И ПРЕДРАСУДЕ
 Поли­ти­ка је део живо­та и опште иску­ство је довољ­но – све оста­ло су нијан­се. Исти­на, оно мало поли­тич­ког иску­ства што сам сте­као раде­ћи у вла­ди покој­ног пре­ми­је­ра Ђин­ђи­ћа, као и при­род­на опре­зност, нате­ра­ли су ме да у екс­по­зеу након избо­ра за пре­ми­је­ра напи­шем рече­ни­цу која отпри­ли­ке гла­си: када буде­те оце­њи­ва­ли рад ове вла­де, чини­те то на осно­ву чиње­ни­ца, а не на осно­ву пред­ра­су­да.'
саиздаваштво са Дан Графом
прво издање, 2012
14 х 20 цм
268 стр.
броширан повез
ћирилица
ISBN: 978-86-519-1658-1
Пуна цена:
880,00 ДИН

Цена на сајту:
99,00 ДИН + (трошкови доставе)

Књигу тренутно не можете наручити од нас.