Налазите се | Аутори - Албрехт Дирер
Албрехт Дирер
Из Википедије, слободне енциклопедије

Албрехт Дирер (нем. Albrecht Dürer; Нирнберг, 21. мај 1471. — Нирнберг, 6. април 1528) је немачки ренесансни сликар, графичар и теоретичар уметности. Био је један од највећих мајстора уметности у доба хуманизма и реформације.

Учио је цртање у радионици нирнбершкога сликара Михаела Волгемута, где је боравио 4 године, а 1495. први пут је отишао у Италију и копирао италијанске мајсторе. Ујединио је италијанску рану ренесансу с експресивним стилом немачког реформаторског доба и дошао до нових облика изражавања. Посезао је митологијским, алегоричним и религиозним темама, али се бавио и природом. Његови акварели крајолика, студије биљака и животиња сведоци су његовог дубоког разумевања природе. У радионици свог оца обучен је за златара, па је Дирер је до врхунца развио дрворез и бакрорез и својим графикама одлучујуће утицао на популаризовање реформатора и хуманиста. Као први немачки уметник посветио се теорији уметности и између осталог написао темеље науке о пропорцијама. Након повратка у Нирнберг отварио је радионицу и изводио олтарне слике и портрете, прве бакрорезе и низ дрвореза „Апокалипса“ и „Велика мука“. Након повратка с другог путовања у Италију настали су његови највреднији бакрорези „Витез“, „Ђаво и смрт“ и „Меланхолија“ и „Свети Јероним у ћелији“. У последњој фази насликао је свој најбољи „Аутопортрет“ и „Четири апостола“, и писао трактате о сликарству. Његово укупно дело обухвата 70 слика, 900 цртежа, 100 бакрореза и 350 дрвореза.
ПУТОВАЊА У ВЕНЕЦИЈУ И ПО НИЗОЗЕМЉУ
ПУТОВАЊА У ВЕНЕЦИЈУ И ПО НИЗОЗЕМЉУ
Дирер? Сликар, графичар и теоретичар. Геније немачке ренесансе... Најстарији лични документи сачувани од једног уметника. Осим Нирнберга, пре свега је Венеција Диреров град...'
превела Нада Узелац
прво издање
2010
12 х 20 цм
124 стр.
броширан повез
латиница
978-86-519-0256-0
Пуна цена:
363,00 ДИН

Цена на сајту:
308,55 ДИН + (трошкови доставе)

Књигу тренутно не можете наручити од нас.