Налазите се | Аутори - Ежен Делакроа
Ежен Делакроа

Ежен Делакроа

Ежен Фердинанд Виктор Делакроа (фр. Delacroix Ferdinand Victor Eugène; 26. април 1798 — 13. август 1863.) био је француски сликар, главни представник романтизма. Радио је портрете, историјске композиције, пределе и мртве природе. Он се борио против сивила у сликарству неокласициста.

У колориту његових слика има јаких тонова боје, обојених сенки и напоредо постављених комплементарних боја.Делакроово сликарство се ослања на барокно сликарство, посебно Рубенсово. Јавности је постао познат 1824. године након излагања његове слике Покољ на Хиосу (где приказује борбе Грка против Турака). Пун назив слике гласи Покољ на Хиосу: грчке породице у ишчекивању смрти или ропства. Конзервативци су слику назвали покољем сликарства, док су је други одушевљено поздравили.

Није сликао по наруџбини, већ је људе с којима је долазио у контакт, а на које је гледао као жртве романтичне патње. Тако имамо и слике попут Одалиске и Фредерик Шопен.

Између осталог насликао је и Заузеће Цариграда, као и Грчка умире на рушевинама Мисолунгија.

Такође је и илостравао дела романтичара али и других,чега је јединствен пример дело Сарданапалова смрт и велики број Шекспирових, Бајронових и Дантеових ликова ушао је у наслеђе европске културе захваљујући највише сликама Ежена Делакроа.

Сликао је и портрете од којих су најпознатији Шопен и Жорж Санд.
Одлази у Африку (Алжир , Мароко), где слика живот и обичаје локалног становништва.Ту се истичу етнографске композиције као : Алжирске жене у харему , Јеврејска свадба у Мароку , Бели коњ у вихору (где користи комбинацију светло-тамног).

СЛИКАЊЕ ЖИВОТА
СЛИКАЊЕ ЖИВОТА
На годишњицу смрти мајке, 3. септембра 1822. године, Ежен Делакроа (1798–1863) почиње да води дневник и неће престајати с тим све до своје смрти. Писање дневника га је одржавало. У њему извештава о свакодневним појавама у животу, бележи сусрете, записује идеје за слике. То је бележење „у ходу“ и није било намењено објављивању. Али, ипак, он помишља да издвоји најбоље делове у којима размишља о уметности, музици, писању, животу, па и о политици, природи...'
превела Елеонора Прохић
прво издање
2010
11 х 18 цм
104 стр.
броширан повез
ћирилица
978-86-519-0386-4
Пуна цена:
341,00 ДИН

Цена на сајту:
289,85 ДИН + (трошкови доставе)

Књигу тренутно не можете наручити од нас.