Налазите се | Аутори - Оливера Жижовић
Оливера Жижовић
Оливера Жижовић је историчар и теоретичар књижевности. Дипломирала је на Катедри за општу књижевност и теорију књижевности Филолошког факултета Универзитета у Београду. На истој катедри је одбранила магистарски рад „Гротеска у романима ‘Петроград’ Андреја Белог и ‘Завист’ Јурија Ољеше“ (2008) и докторирала са тезом „Функција и значај снова у делима Фјодора Достојевског (‘Сан смешног човека’), Михаила Булгакова (‘Мајстор и Маргарита’) и Томаса Мана (‘Јосиф и његова браћа’)“ (2012). Завршила је трогодишњу едукацију из дубинске психологије и анализе снова код др Ивана Настовића.  Аутор је књиге Потеика и психолоија г ротеске (2009), као и низа студија, огледа, критика и приказа.
 

КРАТАК ПРИКАЗ НАУЧНО-ИСТРАЖИВАЧКОГ РАДА
 
Монографије:
 
Живи лик истине Ф. М. Достојевског: Сан смешног човека, Конрас, Београд, 2013.
Поетика и психологија гротеске, Задужбина Андрејевић, Београд, 2009.

Стручни часописи, зборници:
 
Сан Густава Ашенбаха у приповеци 'Смрт у Венецији' Томаса Мана, Књижевна историја, Институт за књижевност и уметност, Београд, бр. 149 (2013)
Магија речи у приповеци Момчила Настасијевића 'Запис о даровима моје рођаке Марије' (Magic of Words in Momčilo Nastasijević's Narrative AnAccount of the Gifts of my Cousin Marija), „Poznańskie Studia Slawistyczne" 4, Adam Mickiewicz University Press, Poznań, 2013.
Тумачење сна смешног човека Ф. М. Достојевског, Зборник Матице српске за славистику, бр. 82, Матица српска, Нови Сад, 2012.
Проблем могућности и оправданости тумачења литерарних снова, Књижевна историја, Институт за књижевност и уметност, Београд, бр. 147 (2012)
Снови Понтија Пилата у роману Михаила Булгакова 'Мајстор и Маргарита', Источник, Београд, година XXИ, број 81-82, 2012.
Јосифови 'библијски снови' у роману Томаса Мана „Јосиф и његова браћа", Повеља, Краљево, 2, 2012.
Парадоксална природа приповедних стратегија (Тања Поповић, Стратегије приповедања), Летопис Матице српске, април-мај 2012, књ. 489, св. 4-5.
„Апулејев Златни магарац и Булгаковљев Мајстор и Маргарита – метаморфоза Луција и Ивана Бездомног", у: Антички код у словенским књижевностима, приредиле: проф. др Корнелија Ичин, проф. др. Тања Поповић, Филолошки факултет, Београд, 2011.
Бројање до три, (о драмама Милорада Павића), Летопис Матице српске, Год. 180, књ. 473, св. 3 (март, 2004.)
Употреба гротеске у Рилкеовом роману 'Записи Малтеа Лауридса Бригеа', Књижевна историја, Институт за књижевност и уметност, бр. 120/121 (2003)
(Одлуком уредништва прештампано у: „Зборник у част Александра Петрова", Институт за књижевност и уметност, Београд, 2004.)
СНОВИ И ИНДИВИДУАЦИЈА
Поглед у књигу
СНОВИ И ИНДИВИДУАЦИЈА
„Студија др Оливере Жижовић Снови и индивидуација, посвећена тетралогији Томаса Мана Јосиф и његова браћа, као своју почетну претпоставку има идеју самог аутора овог дела да је ту реч о покушају „психологизирања мита“. Захваљујући успешном обједињавању и убедљивом спровођењу различитих аналитичких поступака, међутим, ова студија иде доста даље од ове формулације и оног што она имплицира. У њој је спојено тумачење снова, ослоњено на аналитичку психологију Карла Густава Јунга и његових истакнутијих следбеника, са тумачењем књижевног текста као уметничког, уз стално и неопходно вођење рачуна да је реч о пародији, и то управо Књиге постања као светог списа којим почиње Библија ...“   Драган Стојановић'
прво издање, 2013
20 х 24,5 цм
224 стр.
броширан повез
латиница
ISBN: 978-86-519-1749-6
Пуна цена:
1.210,00 ДИН

Цена на сајту:
220,00 ДИН + (трошкови доставе)
Акцијска цена:
220,00 ДИН
+ (трошкови доставе)
ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРОДАЈИ КЊИГА НА САЈТУ И АКТУЕЛНИМ АКЦИЈАМА
Цена за чланове клуба са попустом:
220,00 ДИН
+ (трошкови доставе)