Налазите се | Аутори - Парменид
Парменид
Парменид
Из Википедије, слободне енциклопедије
 
Парменид (грч. Παρμενίδης ὁ Ἐλεάτης), око 500. п. н. е., из Елеје у јужној Италији, грчки филозоф, вероватно оснивач елејске школе. Претходником ове школе сматра се Ксенофан, за кога се сматра да је био Парменидов учитељ, али све и ако се нису лично познавали, Ксенофанова филозофија је извршила најочигледнији утицај на Парменида. Поред Парменида значајни представници елејске школе су Мелис и Зенон. У једној хексаметарској дидактичкој песми, од које је сачувано неколико група стихова, приказује свет једног јединственог, нествореног, непролазног Бића, које се сазнаје размишљањем, насупрот свету привида, који се ствара мишљењем људи.
 
Елејска школа, коју је Парменид основао, настојала је да обе ове области разјасни. Његови стихови су често тврди и неспретни, али Проемијум, са сликом вожње колима у царство светлости истине, пун је највише поезије.
 
У Парменидовом учењу о једном бићу се истиче и тврдња како кретање није могуће. Објашњење је следеће: да би се биће кретало, оно мора да пређе у простор на коме се претходно није налазило, а ово повлачи да јединствено биће не испуњава сав простор. Парменидови ученици су развили низ примера којима су покушали да докажу ове тврдње свог учитеља. Најпознатији је чувени пример о кретању од тачке А ка тачки Б: Ако се тело креће из тачке А ка тачки Б, оно ће прво да пређе половину пута. Затим ће да пређе половину половине пута, па половину те половине, и тако у бескрај.
 
Извори
 
^ Aristotle, Metaphysics, i. 5; Sextus Empiricus, adv. Math. vii. 111; Clement of Alexandria, Stromata, i. 301; Diogenes Laërtius, ix. 21
^ cf. Simplicius, Physics, 22.26-23.20; Hippolytus
О ПРИРОДИ - Парменид
Поглед у књигу
О ПРИРОДИ - Парменид
Праћена инструктивним филолошким и филозофским напоменама, као и личним рефлексијама, уз острашћени вишегодишњи приређивачки рад, у поузданом преводу стиже нам чувена поема Парменида из Елеје, уз Зенона, најзначајнијег мислиоца елејске школе, без које би античка филозофија била незамислива. То су једини сачувани фрагменти његовог дела у којима ћемо ићи путем од таме до светлости, уз помоћ мишљења, онако како се иде од опажања до логоса, посредством истине.  '
превела Александра Здравковић Зистакис
прво издање, 2013
11 х 18 цм
110 стр.
броширан повез
ћирилица
ISBN: 978-86-519-1708-3
Пуна цена:
302,50 ДИН

Цена на сајту:
287,38 ДИН + (трошкови доставе)
Цена за чланове клуба са попустом:
272,25 ДИН
+ (трошкови доставе)