У ТУЂЕМ ВЕКУ
У ТУЂЕМ ВЕКУ
треће издање, 2011.
13,5 х 20 цм, 380 стр.
броширан повез, ћирилица
978-86-519-0972-9
Пуна цена:
406,00 ДИН

Цена на сајту:
385,70 ДИН + (трошкови доставе)

Цена за чланове клуба са попустом:
365,40 ДИН
+ (трошкови доставе)

 Добрица Ћосић је једини писац у историји књижевности чији дневник траје пуних шездесет година. Нова књига највећег живог српског писца У туђем веку наставак је најимпозантнијег и најзначајнијег дневника у српској књижевности Лична историја jeдног доба и обухвата период од 2000. године до Ђинђићевог убиства.
 
Ова јединствена књига је догађај у нашој култури јер нас суочава са најважнијим и најкритичнијим тренуцима новије српске историје и политике, од Милошевићеве пропале и безуспешне владавине; изневерених очекивања петооктобарских промена, укључујући и све оно што се догађало непосредно након 5. октобра а јавност до сада није знала за то, до формирања демократске владе; закључно с Ђинђићевим политичким преокретом и трагичним атентатом.
 
Ћосић се први замислио над судбином и пропадањем српскoг националног бића у периоду транзиције. Имајући у виду временску дистанцу, У туђем веку се може сматрати и првом озбиљном и утемељеном критиком постоктобарске парадигме Србије.

Кључна питања које поставља ова књига јесу зашто је Добрица Ћосић, и после Титове и Милошевићеве власти, непожељан и „новој власти“, иако је био дисидент и стварао титоистичку опозицију титоистичком поретку, какву политику према Србији воде Европска унија и Америка, и да ли ће Србија као држава имати државничке памети, политичке воље, умне снаге и културног капацитета да препозна сопствене заблуде и фаталне грешке које је направила у двадесетом веку?

У туђем веку сазнајемо шта Ћосић мисли о Слободану Милошевићу, Зорану Ђинђићу и Војиславу Коштуници као националним вођама с различитим визијама Србије и вишедеценијским пријатељством са Зораном Ђинђићем, њиховим размимоилажењима и несугласицама, које је на крају кулминирало обостраном сагласношћу по питањима националне политике.

Време писца се наставља....