ОЛИМПИЈСКИ ВЕКОВНИК
Поглед у књигу
ОЛИМПИЈСКИ ВЕКОВНИК
прво издање
2010
23 х 30,7 цм
тврди повез
ћирилица
књига 1: 528 стр.
ISBN 978-86-519-0701-5
књига 2: 544 стр.
ISBN 978-86-519-0702-2
978-86-519-0701-5
Пуна цена:
8.800,00 ДИН

Цена на сајту:
990,00 ДИН + (трошкови доставе)


Књигу тренутно не можете наручити од нас.

100 година Олимпијског комитета Србије (1910–2010)

Двотомна монографија ОЛИМПИЈСКИ ВЕКОВНИК – 100 година Олимпијског комитета Србије (1910–2010) капитално издање – на 1.100 страна у тврдом повезу и луксузној опреми. Саиздавачи овог јединственог дела су Олимпијски комитет Србије и Службени гласник.
Први пут у монографији ОЛИМПИЈСКИ ВЕКОВНИК осветљава се развој и деловање Националног олимпијског комитета Краљевине Србије, Краљевине СХС, Краљевине Југославије, ФНРЈ, СФРЈ, СРЈ, СЦГ и Републике Србије.

ОЛИМПИЈСКИ ВЕКОВНИК први објављује имена, пласмане и резултате свих 1.324 олимпијаца који су од 1912. под српском и југословенском заставом учествовали на свим Летњим играма (1.746 учешћа, 98 медаља), имена, пласмане и резултате свих 254 олимпијца на Зимским играма (334 учешћа, четири медаље), имена и резултате освајача 601 медаље на Медитеранским играма, 42 медаље на Европским олимпијским фестивалима младих и три одличја на и олимпијским играма младих.

ОЛИМПИЈСКИ ВЕКОВНИК доноси аутентична сведочанства наших освајача олимпијских медаља, аутентична документа и фотографије из приватних колекција, историју Олимпијског покрета, од корена који сежу од античке Грчке до оснивања МОК, обнављања Игара и њиховог израстања у најзначајнију глобалну манифестацију, кроз приче о подвизима и неуспесима, најуспешнијим олимпијцима и трагичарима  ...

Представљена двотомна монографија ОЛИМПИЈСКИ ВЕКОВНИК
16. Децембар 2010.

У години у којој Олимпијски комитет Србије прославља 100 година постојања, из штампе је изашла двотомна монографија Олимпијски вековник – капитално издање на 1.100 страна у тврдом повезу и луксузној опреми, чији су сaиздавачи Олимпијски комитет Србије и Службени гласник.

Олимпијски вековник представљен је 15. децембра у Клубу – књижари – галерији Гласник, а о монографији су говорили председник Олимпијског комитета Србије Владе Дивац, директор ЈП Службени гласник Слободан Гавриловић, кошаркашица Анђелија Арбутина–Шаренац, ватерполиста Дејан Савић, освајач три олимпијске медаље, кошаркаш Жарко Паспаљ, освајач две медаље, и аутор Чедомир Шошкић.

Директор Гавриловић рекао је да Гласник и овим издавачким подухватом потврђује да је „чувар прошлости и гласник будућности“. „Ово је прва књига о спорту у издању Гласника, која најављује будуће едиције посвећене нашим најзначајнијим спортистима које се припремају у Службеном гласнику“, најавио је Гавриловић.

Дивац је захвалио свима који су допринели објављивању монографије: „Хвала што сте направили споменик спорта. Ми спортисти смо се трудили да презентујемо земљу у последњих 100 година. Мислим да спорт заслужује да се овако нешто догоди“. Он је додао да му је драго што је део ове књиге и да се нада да ће уживати сви које је буду читали.

Свечаном представљању књиге присуствовали су неки од учесника олимпијских игара, а бивша кошаркашица Арбутина–Шаренац оценила је да је књига сјајна и да има много фотографија: „Драго ми је да се неко сетио да направи овакву књигу. Србију у свету знају по спортистима“.

Бивши кошаркаш и садашњи потпредседник ОКС Паспаљ сматра да је ово прилика да се види предивно издање. „Ово је сигурно један материјал који је био потребан, јер је спорт показао да је најсветлија страна једне земље. Честитам свима који су помогли да се реализује овај пројекат“.

Ватерполиста Савић је истакао да је монографија изашла у правом тренутку, када се обележава 100 година постојања Олимпијског комитета Србије, и додао: „Олимпијски вековник треба да буде подсетник о прошлости и мотивација за будућност“.

У овој монографији први пут су објављена имена, пласмани и резултати свих 1.323 олимпијца који су од 1912, под српском и југословенском заставом, учествовали 1.747 пута на свим Летњим играма и освојили 98 медаља. Први пут су на једном месту и имена, пласмани и резултати свих 254 олимпијца на Зимским играма, који су имали 334 учешћа и освојили четири медаље, затим имена и резултати освајача 601 медаље на Медитеранским играма, као и имена освајача 42 медаље на Европским олимпијским фестивалима младих и освајача три одличја на I олимпијским играма младих.

За Олимпијски вековник узбудљива сведочанства о освајању олимпијских одличја написали су наши асови: Иван Губијан, Стјепан Бобек, Бранислав Симић, Ђорђе Перишић, Бранислав Покрајац, Светлана Китић, Јасна Шекарић, Владе Дивац, Никола Грбић, Милорад Чавић и многи други, а учешће наших спортиста на Играма праћено је аутентичним, до садa необјављиваним, фотографијама.