ИЗМЕЂУ СРПА И ЧЕКИЋА II
Поглед у књигу
ИЗМЕЂУ СРПА И ЧЕКИЋА II
саиздаваштво са Институтом за савремену историју,
прво издање, 2011.
15 х 23 цм, 708 стр.
броширан повез, латиница
978-86-519-1064-0
Пуна цена:
1.540,00 ДИН

Цена на сајту:
1.463,00 ДИН + (трошкови доставе)


Књигу тренутно не можете наручити од нас.
Представљена књига
ИЗМЕЂУ СРПА И ЧЕКИЋА 2

18. Новембар 2011. У Клубу – књижари – галерији Гласник у четвртак, 17. новембра, представљена је књига Између српа и чекића 2 Срђана Цветковића. О књизи су говорили др Момчило Павловић, Лазар Стојановић и аутор.

Момчило Павловић, директор Института за савремену историју, оценио је да је аутор Цветковић страстан истраживач, отворен за сугестије, али и упоран да своје намере до краја реализује. „Књига је у појединим деловима интригантна и не морате се сложити са свим, али морате констатовати да је аутор коректно истражио целокупну доступну документацију и потрудио се да разговара са свим релевантним личностима“, истакао је он.

Редитељ, преводилац и публициста Стојановић рекао је – ако је реч о деловању у јавности и оном што је књига досад постигла, али и ономе што ће постићи – да је начело оваквог начина повезивања чињеница и њиховог објављивања, нешто што подсећа на причу о цару Трајану и козјим ушима. „Књига, пре свега у уводном делу, покушава да у историјски контекст стави репресију и покаже да је она нешто што је у потпуности сагласно нашем културном обрасцу и што ће нас вероватно пратити још неко време, а чињеница је да репресију врши свака власт – од времена краља па до актуелне власти“, констатовао је он.

Цветковић је нагласио да сматра да је за наше друштво изузетно значајно да се суочи с овом темом, с обзиром на то да је она дуго била табуизирана, а да су чак и аутори који су покретали овакве теме често завршавали иза решетака. „Ово је наставак мојих ранијих истраживања, а у овом тому сам желео да истражим каква је била филозофија и пракса репресије у самоуправном социјализму“, рекао је он. „Планирам да се у наредном тому бавим отпорима комунистичком режиму од 1945. до 1991. године – то је нека замишљена трилогија коју сам планирао да спроведемо у дело уколико то буде у мојој моћи“, најавио је Цветковић