Налазите се | БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА | Колекција ГЛАСНИК
ПАРАДОКСАЛНА ЉУБАВ
ПАРАДОКСАЛНА ЉУБАВ
превела Јелена Стакић
прво издање, 2011.
12 х 20 цм, 140 стр.
броширан повез, латиница
978-86-519-0555-4
Пуна цена:
418,00 ДИН

Цена на сајту:
355,30 ДИН + (трошкови доставе)

Цена за чланове клуба са попустом:
313,50 ДИН
+ (трошкови доставе)

Књига Парадоксална љубав Радмиле Зигурис, српска је верзија збирке психолошких есеја, која је на португалском објављена под насловом који би на нашем језику гласио Нагони живота, обогаћена текстовима насловљеним „Љубав према странцу“ и „Дета ликовања“.

Радмила Зигурис, француска психоаналитичарка рођена у Београду, каријеру је започела у Буенос Ајресу, под снажним утицајем теорије Сигмунда Фројда, наставила је у Паризу, у школи Жака Лакана, да би се, у отпору према његовој концепцији коју сматра догматичном, са неколицином колега, подухватила формирања сопствене школе, коју одређује тежња ка очувању отворености психоаналитичког система.

Текстови сабрани у овој књизи: „Проток и застој“, „Парадоксална љубав или обећани растанак“ и „Староседелац“, уз два већ поменута, као и остали ауторкини радови, који нису нашли места у овој књизи, у оригиналу су написани на француском језику. Са изузетком текста „Љубав према странцу“, који је први пут објављен 1983, садржај Парадоксалне љубави настао је у кратком период између 1997. и 1999. године.

Иако обрађују широк дијапазон тема – од веза између посебног и приватног у нагонима с њиховим испољењем у виду трансперсоналног и колективног, преко односа трансфера љубави и трансфера забране, аналогије односа психоаналитичар – пацијент са односом староседелац – азилант и феномена „ликовања“, па све до статуса странца и његових преиначења у променама једног људског бића – кроз све радове у овој књизи провејава ауторкино одлучно супротстављање схватању психичке стварности као ванвремене и потреба за успостављањем корелације између одлика човековог душевног стања и карактеристика конкретног друштвеноисторијског контекста.

Представљена књига
ПАРАДОКСАЛНА ЉУБАВ

25. Март 2011.
У Клубу – књижари – галерији Гласник je у четвртак, 24. марта, представљена књига огледа из психоанализе Парадоксална љубав – Нагони живота Радмиле Зигурис.

О књизи су, поред ауторке, говорили уредник Јовица Аћин, преводилац Јелена Стакић и Петар Јевремовић.

Радмила Зигурис је француска психоаналитичарка рођена у Београду, али је у раном детињство напустила Србију и школовала се у Швајцарској и Паризу, а током младости живела је и у Аргентини где су њени радови касније преведени и објављени.

Према речима Јовице Аћина, она је била фројдовски оријентисана, потом, упознавши Жака Лакана, лакановац, али пошто је желела да психоанализа остане отворен систем, а лакановска оријентација јој се учинила догматичном, са неколико пријатеља и колега основала је асоцијацију с називом „Федерација психоаналитичких радионица“.

После више од 40 година писања и бављења психоанализом, ово је њена прва књига на српском језику са огледима које је сама изабрала и то је, како је рекла преводилац Јелена Стакић, њен „поклон“ завичају.

Ауторка, која је за ову прилику допутовала у Београд, је истакла да је за њу ова књига од посебног значаја „јер се њоме српски језик повезао с другим културама којима припада уједињујући на известан начин разне теорије на којима сам се напасала“.

Сви текстови су писани на француском, али никада до сада нису штампани у једној књизи на фрацуском, што тек следи, тако да је на известан начин ово њена премијера.