СМЕЈ СЕ АКО ИМАШ ЗУБЕ
СМЕЈ СЕ АКО ИМАШ ЗУБЕ
превела Милица Маркић, прво издање, 2024, 13,5 х 20 цм, 184 стр., броширан повез, латиница, ISBN 978-86-519-2983-3
Пуна цена:
990,00 ДИН

Цена на сајту:
940,50 ДИН + (трошкови доставе)

Цена за чланове клуба са попустом:
891,00 ДИН
+ (трошкови доставе)
Изазов за читаоца у којем слабо има нежности – неносталгичан роман о свету који пролази

Роман Смеј се ако имаш зубе обликован је толико пажљиво да се не може подмирити утешном медаљом у категорији тзв. женског писма, јер су победничка постоља ионако запосели мушкарци. Вера је заједно с Руцком извела хет-трик, заузимајући прва три места у категорији „класика“. (...) Добро писање нису помађење браде и гланцање кљунова ципела, о не!, добро писање је као старе маказице, које све могу – и да сецну, и да стање. (...) Вера не тражи дозволу да поздрави пролеће, узима и даје по сопственим назорима.

Анџеј Новак, Tygodnik powszechny

Оно што се накупило Вери на језику за педесет година готово је сировина, издробљена, дестилована, спечена и сечена. Ниједна фризерка на свету нема то што има Вера, из чијих се уста просипају бисери, пословице и клетве, тече мед и сипље ватра. То што говори Вера и што пише Руцка, то је лингвистичка проза у најбољем издању, то су златне маказице.

Војћех Станиславски, Twórczość

Вера дохвата свет за шију, и чак кад се отима, не пушта га лако, тврдо ступа по земљи, зна шта хоће и отрже се клишеима, стереотипима, па и читалачким захтевима. (...) Руцка ваја у језику, клеше у фрази, са задовољством бруси, али не хоблује претерано ангажовано. „Та љубав и даље има кљове и канџе“ – каже јунакиња романа, а ми можемо рећи да их има и овај роман. И мада дотиче већину незаобилазних тема пољске прозе (смрт, ратна траума, сећање, старење, другост, женскост и телесност), Зита Руцка чини то према сопственим принципима, не посежући за оним што је лако и глатко.

Један од најбољих пољских романа последњих година.

 Војћех Шот, Zdaniem Szota



Зита Руцка (1964, Варшава) студије психологије завршила је на Одсеку за психологију Академије католичке теологије у Варшави. Дебитовала је 1989. као песникиња збирком Покретна стварност. Већ са својим првим прозним делом освојила је књижевну награду „Јарослав Ивашкјевич“. Ауторка је гласовитих романа Кратак ватрени окршај, Мека ткива, Мезимица доктора Јозефа; лауреаткиња бројних награда: књижевне награде „Гдиња“, Познањске књижевне награде „Адам Мицкјевич“, двострука добитница књижевне награде града Варшаве „Грифиа“, Гдињске драматуршке награде, Голд реми на Worldfest Indipendent Филм Фестивалу у Хјустону, европске награде Радија Дојче веле, награде „Станислав Пјентак“. Превођена је на бројне језике.

Роман Смеј се ако имаш зубе награђен је 2023. највећом пољском наградом Нике.