LAIBACH
LAIBACH 40 година вечности
друго издање, 2022, 22,5 х 27,5 цм, 192 стр., броширан повез, латиница, ISBN 978-86-519-2525-5
Пуна цена:
1.870,00 ДИН

Цена на сајту:
1.776,50 ДИН + (трошкови доставе)

Цена за чланове клуба са попустом:
1.683,00 ДИН
+ (трошкови доставе)
Фото-монографија о пробијању групе LAIBACH кроз гвоздене завесе и деконструкцији западног конзумеризма је „роудмуви" прича о историјској Occupied Europe Toure 1983, илустрована до сада необјављеним фотографијама из Аустрије, Мађарске, Источне и Западне Немачке, Пољске, Холандије, Енглеске, које је након скоро 40 година обелоданио аутор и учесник турнеје Теодор Лоренчић. Његово документарно сведочанство и фотографије које се више читају него гледају јасно показују смео уметнички концепт настао из дехуманизованог света, чији је LAIBACH незаустављиви критичар.

Име, симболи и наступи увек су им били провокација, јер је провокација њихов уметнички кредо. Кроз осмишљен перформанс ангажованом музиком исказивали су став према савременом свету. Њихова уметност није невина, али није ни крива што је искористила познату иконографију да укаже на апокалиптичност историје. Њихова појава била је негација свега – музике новог таласа коме су припадали по годинама али не и по звуку; социјализма у коме су живели препознајући тоталитаризам; братства и јединства иза којих се скривао брутални национализам. Умарширали су на сцену ударајући подједнако снажно војничком левицом и десницом. Уместо српа и чекића на њиховим заставама су крст и чекић. Концерт је перформанс. Архивски снимци полетне омладине су им иза леђа, а испред њих је маса коју постројавају помоћу мегафона. Њихова песма је команда. Показују нам рогове на које ћемо се набости.

(После Титове смрти неки нови ловци и ловокрадице крећу у поход и поново постајемо ловина.) Почетком осамдесетих LAIBACH је забрањен због имена и милитантног наступа, а већ деведесетих сви у Југославији облаче униформе и марширају. Из илегале домогли су се политичке карте Истока и Запада, предсказујући пад Берлинског зида. Сецирајући стварност до кости, оголили су слику Истока, али и либералног капитализма коме изврћу утробу, па их на Западу називају „најопаснијом групом на свету“, која „укида државе и ствара нове“.

Четрдесет година не посустаје LAIBACH инвазија која покреће лавине где год и кад год одјекне њихов пророчки глас.