Налазите се | БИБЛИОТЕКА ДРУШТВО И НАУКА | Библиотека ДРУШТВО И НАУКА — Појединачна издања
КАЗИВАЊА О ТРЕПЧИ
КАЗИВАЊА О ТРЕПЧИ 1303–2018.
прво издање, 2019, 17 х 24 цм, 272 стр., тврд повез, ћирилица, ISBN 978-86-519-2375-6
Пуна цена:
1.870,00 ДИН

Цена на сајту:
1.589,50 ДИН + (трошкови доставе)

Цена за чланове клуба са попустом:
1.402,50 ДИН
+ (трошкови доставе)

Новак Бјелић, наш савременик, косовски Србин и јунак, дугогодишњи руководилац Трепче, дао је себи труда да испише исцрпну, драгоцену историју овог славног рудника од 1303. до 2018. године. Ту историју је насловио Казивања о Трепчи, дајући пример другима да истинитим сведочењима стану у одбрану своје очевине и дедовине, коју никаква окупациона сила ни оружана пљачка не могу отети и прогласити својом.

Матија Бећковић

У Казивањима о Трепчи на размеђи два миленијума, Бјелић на специ-фичан, сликовит и убедљив начин сведочи о периоду урушавања и очајничких напора да се сачува највреднији необновљив капитал који Србија поседује: минерално-сировински комплекс.

Проф. др Слободан Вујић

Када је Новак Бјелић преузео дужност генералног директора Трепче 1995, показао је да људска воља и знање могу да преусмере историјска кретања. Увелико пропали, опљачкани и разорени српски привредни гигант враћен је на ноге. Спречена је распродаја националног, рудног богатства странцима. Оно што се није успело пропагандом и „страним улагањима“ остварено је, међутим, војном агресијом: СР Југославија је нападнута 1999, Косово је окупирано, а Трепча освојена препадом америчких и француских трупа. Казивања о Трепчи биће драгоцен извор за сва будућа проучавања крупних историјских догађаја из доба 1995–2001 године.

Др Милош Ковић

Без вере у успех нема успеха! – поручује свима Новак Бјелић својом књигом. Чак и да није ове једноставне и универзалне поруке, књигу би требало прочитати јер сведочи о времену тешке борбе и издржљивом борцу који не одустаје.

Живадин Јовановић