УПОРЕДНО УСТАВНО ПРАВО
УПОРЕДНО УСТАВНО ПРАВО
прво издање, 2015, 16 x 24 цм, 740 стр., тврд повез, латиница, ISBN 978-86-519-1680-2
Пуна цена:
4.400,00 ДИН

Цена на сајту:
2.200,00 ДИН + (трошкови доставе)

Акцијска цена:
2.200,00 ДИН
+ (трошкови доставе)
ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРОДАЈИ КЊИГА НА САЈТУ И АКТУЕЛНИМ АКЦИЈАМА
Цена за чланове клуба са попустом:
2.200,00 ДИН
+ (трошкови доставе)

Ђузепе де Верготини угледни је професор емеритус уставног права на Универзитету у Болоњи и аутор бројних научних радова из области уставног права и других грана јавног права. „Упоредно уставно право“ једно je од његових најзначајнијих дела и до сада је преведено на више страних језика.

„Упоредно уставно право“ резултат је систематског проучавања уставних институција у компаративној равни. У уводном делу, аутор је поставио методолошки оквир истраживања, објаснио је улогу, функцију и значај упоређивања у уставном праву као науке и метода. У првом делу књиге размотрена су основна питања државе (обележја државе, функције суверене власти, однос суверенитета и извора права, облици државног уређења и власти) и устава (значење, стварање и садржај устава, промена и заштита устава, настанак и развој уставности). У другом делу под називом „Држава либералног типа“ предмет анализе јесу класичне теме уставног права (људска права, правна држава, непосредна и посредна власт, подела власти, улога партије и опозиције, однос између законодавне и извршне власти). Посебну пажњу аутор је посветио „опису“ уставне и политичке праксе појединих позитивноправних система: Велике Британије, САД, Француске, Немачке, Италије, Шпаније и Швајцарске.

У научној литератури ретко наилазимо на теоретичаре, попут Ђузепеа де Верготинија, који успевају да у начину свог излагања помире анализу доктринарних концепата, значајних за разумевање функционисањa уставних структура и правних поредака, са указивањем на савремене тенденције у развоју политичких система и решења о правцу реформисања уставних и политичких институција. Верготини тако истиче значај формализовања улоге опозиције у уставном систему, правног карактера интересних група и др.

„Упоредно уставно право“ јесте најзначајнија студија из области уставног права објављена код нас у последње време. Због тога је препоручујемо не само студентима и истраживачима на основним и последипломским студијама правних факултета и факултета политичких наука, већ и практичарима из тих области, и уопште свима који желе да се детаљније упознају са функционисањем уставних и политичких система.

Мр Љиљана Грубач превела је рукопис са италијанског језика (Giuseppe De Vergottini, „Diritto costituzionale comparato vol. I“, 2011, Ottava Edizione), а стручну редактуру превода припремио је проф. др Ратко Марковић.