Налазите се |
 ОБИЧАЈИ И ПЕСМЕ СРБА У ТУРСКОЈ
ОБИЧАЈИ И ПЕСМЕ СРБА У ТУРСКОЈ У Призрену, Пећи, Морави и Дебру
саиздаваштво са Удружењем фолклориста Србије и Матицом Српском, превод текста са руског и додатак речнику Весна Смиљанић Рангелов, прво издање, 2020, 15 х 23 цм, 676 стр., тврд повез, ћирилица
978-86-519-2491-3
Пуна цена:
2.999,70 ДИН

Цена на сајту:
2.549,75 ДИН + (трошкови доставе)

Цена за чланове клуба са попустом:
2.249,78 ДИН
+ (трошкови доставе)
Иван Степанович Јастребов (1839–1894) провео је свој радни век на Балкану као дипломатски представник Руске царевине, и остао је запамћен као велики пријатељ српског народа. Дужност руског конзула у европској Турској омогућила је Јастребову, пасионираном истраживачу, да пропутује и упозна Стару Србију, Македонију и Албанију, и да их свестрано изучи.

Збирка Јастребова представља сам врх етнографске и фолклористичке науке у XIX веку. Без ове збирке и студије, засноване на личном и темељном увиду у српску усмену традицију на Косову и Метохији и у Старој Србији, не може се интегрално представити меритум српске усмене културе, преглед варијаната, опис обичаја и обреда, те уобличити слика прохујале и заборављене прошлости.

Књига Обичаји и песме Срба у Турској jeсте обимна збирка, али и етнолошка студија, писана старијим језиком и специфичном лексиком. У преводу на српски језик било је веома важно сачувати архаична значења појмова из народне културе, али и указати на занимљив језик и ритам Јастребовљеве реченице.

После толико времена, Јастребовљева књига, као неким чудом, израња из заборављене прошлости, сјајна и моћна, узбуђујућа и блистава, представљајући нам данас цео један изгубљени свет, који још увек живи у нама.