Налазите се | БИБЛИОТЕКА ДРУШТВО И НАУКА | Едиција ИСТОРИЈА
20 ГОДИНА ЛИБЕРАЛНЕ (НАЦИОНАЛНЕ) СТРАНКЕ (1902–1922)
Поглед у књигу
20 ГОДИНА ЛИБЕРАЛНЕ (НАЦИОНАЛНЕ) СТРАНКЕ (1902–1922)
прво издање, 2012
15 х 23 цм
176 стр.
броширан повез
ћирилица
ISBN: 978-86-519-1314-6
Пуна цена:
440,00 ДИН

Цена на сајту:
49,50 ДИН + (трошкови доставе)


Књигу тренутно не можете наручити од нас.
Службени гласник је, под насловом Двадесет година либералне (националне) странке( 1902-1922), објавио прво издање рукописа Николе Станаревиће, које се чува у архиву Српске академије наука и уметности. Реч је о белешкама  ветерана српског  економског новинарства и првог уредника економске рубрике „Политике“, везаним за историју либералне странке, окончаним 1969. године, а за потребе Гласниковог издања минимално прилагођеним данашњем правопису.
 
Иако наслов указује на двадесетогодишњи период као предмет тематске обраде, Станаревићев текст, заправо, прати дужи период историје српског либерализма – од половине деветнаестог века и тешких искушења у борби са деспотијом неких представника династије Обреновић, преко кратких тренутака идиле са просвећеним монархом Михаилом Обреновићем,  до етичке кризе либерала у време блискости са тиранијом два последња владара из ове породице; и од доласка владарске династије Карађорђевић, преко крвавих Балканских ратова и голготе Великог рата, све до утапања Либералне у Демократску странку.
 
Начин на који Станаревић пише је непретенциозан, без помпезних увода и потребе за формом систематичне анализе или свеобухватне синтезе, али управо због тога животан и питак. Иако не претендује на блискост прозној форми, већ се, напротив, прилично чврсто држи фактографије и готово штурог изношења чињеница, начин на који се те чињенице износе омогућује читаоцу да се, упознајући се са личностима значајних актера и мало познатим детаљима из њихових биографија,  с приличном лакоћом упути у историју једне идеје и једне странке, а посредно прошири виђење неколико деценија националне историје, обогативши га једном новом перспективом.
 
(Владимир Кецмановић)