ПРОСТОРИ И ФИГУРЕ
Поглед у књигу
ПРОСТОРИ И ФИГУРЕ Избор из нове српске поезије
прво издање, 2012
13,5 х 20 цм
372 стр.
броширан повез
ћирилица
ISBN: 978-86-519-1460-0
Пуна цена:
1.100,00 ДИН

Цена на сајту:
330,00 ДИН + (трошкови доставе)


Књигу тренутно не можете наручити од нас.

„Да ли је могуће у једној сумарној и панорамској књизи представити актуелну српску поезију млађе генерације у њеној флуидности и разноликости, а притом не подлећи генерализацијама, прећуткивањима, спорним подразумевањима и разним другим облицима уопштавања која су нетачна у истој мери у којој су и тачна? Песничко стасавање бројних аутора који су, не само преко поезије већ и теоријским доприносом, превођењем, уређивачким послом и есејистиком, све више присутни у књижевном животу, показује да је један такав напор потребан и основан. Како објективни избори, прегледи или антологије поезије по мишљењу приређивача не постоје, тако је и избор који је пред читаоцима субјективан, и одраз је афинитета приређивача како на нивоу избора песника, тако и на нивоу избора песама."

 
Владимир Стојнић

Представљене две књиге из колекције ГЛАСОВИ
07. НОВЕМБАР 2012.
 
У Клубу – књижари – галерији Гласник су у уторак, 6. новембра представљене две књиге младих српских писаца из колекције Гласови, намењене домаћој белетристици.
 
О књигама су говорили уредник Горан Петровић и приређивачи Владимир Стојнић и Владимир Ш. Вукомановић.
 
Уредник Петровић поверио је Стојнићу и Вукомановићу избор младих песника и прозаиста чије стваралаштво осликава актуелни књижевни живот у нас. Тако су настале књиге: Простори и фигуре, Избор из нове српске поезије, коју је приредио Стојнић и Пуцања, Избор из младе српске прозе, који је начинио Вукомановић.
 
Петровић је навео да је нову едицију желео да почне са књигама поезије и прозе које су приредили млади људи.
 
„Зато сам Стојнићу и Вукомановићу поверио да изаберу младе песнике и прозаисте чије стваралаштво осликава актуелни књижевни живот код нас“, рекао је Петровић.
 
Према његовим речима, специфичност ове едиције је постојање ауто-поетичког речника. „Замолили смо ауторе чија се дела налазе у овим књигама да објасне шта за њих значи реч песма, односно појам прича“, казао је Петровић.
 
Стојнић је оценио да је у Србији сазрела млађа песничка сцена из које је издвојио 18 аутора који су са по десетак песама представљени у књизи Простори и фигуре.
 
„Ти песници имају одређену поетичку константу и у себи носе поетски дух генерације и због тога сам их издвојио“, рекао је он.
 
Антологија садржи 180 песама а сваки аутор је заступљен са десетак песамa.
 
„На крају књиге се налази ауто-поетички речник који је крајње оригиналан“, казао је Стојнић.
 
Књига Пуцања наглашава унутрашњи порив за успостављањем контакта са другим, али и онеспособљеност за то, једнако као и потресност смрти блиског која је у уској вези са питањем тог порива, навео је Вукомановић о свом избору.
 
Погледајте видео материјал


Млада српска поезија и проза (Политика, Култура)
21. НОВЕМБАР 2012.
 
„Службени гласник” објавио је у колекцији „Гласови”, намењеној домаћој белетристици две нове књиге које представљају актуелну српску поезију и прозу млађе генерације: „Простори и фигуре, избор из нове српске поезије” и „Пуцања, избор из младе српске прозе”. Уредник ове колекције Горан Петровић поверио је приређивачки посао Владимиру Стојнићу, који је начинио избор када је реч о новој српској поезији, и Владимиру Ш. Вукомановићу, који је приредио избор из младе српске прозе. Оно на шта су приређивачи, као и уредник, посебно поносни јесте Аутопоетички речник, који као оригинално решење употпуњује оба издања, а садржи духовита и паметна решења за теоријска промишљања и објашњења песме и приче.
 
Владимир Стојнић истакао је да је млађа песничка сцена у великој мери профилисана, и да је овај избор дошао у тренутку када је било потребно заокружити представљање аутора који генерацијски припадају годишту од 1976. до 1986.
 
– Може се рећи да избор из нове српске поезије „Простори и фигуре” садржи поетски дух генерације, и том константом био сам вођен док сам сачињавао ову панорамску књигу. Песничко стасавање бројних аутора који су, не само преко поезије већ и теоријским доприносом, превођењем, уређивачким послом и есејистиком, све више присутни у књижевном животу, показује да је труд приликом рада на овом издању био потребан и основан. Како објективни избори, прегледи или антологије поезије по мишљењу приређивача не постоје, тако је и избор који је пред читаоцима субјективан, и одраз је афинитета приређивача како на нивоу избора песника, тако и на нивоу избора песама – нагласио је Владимир Стојнић.
 
Књига „Простори и фигуре” садржи поезију Бојана Васића, Николе Живановића, Јелице Кисо, Горана Коруновића, Уроша Котлајића, Петра Матовића, Данице Павловић, Огњена Петровића, Драгана Радованчевића, Бојана Савића Остојића, Марјана Чакаревића и других.
 
У Аутопоетичком речнику за реч „џибер” пише: „Сваки песник мора бити помало џибер, сељак који не уме да се обуче и да сложи две боје у облачењу. У самом, свакодневном животу, песник је џибер. Песник није естета, љубитељ уметности. Он није тај који ужива у уметности. Песник ствара уметност.” (С. Т.) За разлику од Стојнића, који је ипак указао на јединствени генерацијски поетски дух, Владимир Ш. Вукомановић нагласио је да такав обједињујући дух не постоји када је реч о младој прози.
 
– Дух младе генерације у прози тек настаје – напоменуо је Вукомановић, додајући да су у средишту књиге „Пуцања” млади писци рођени од 1980. до 1990. године, и да је његов критеријум приликом избора аутора била репрезентативност аутора, као и проза која указује на токове младе прозе.
 
– „Пуцања” наглашавају унутрашњи порив за успостављањем контакта са другим, али и немогућност остваривања блискости. Наглашавају и потресеност смрћу блиског, спутаност субјекта уз мноштво могућности, што доводи до интелектуалне напетости до пред пуцање. Ове теме на аутентичан начин актуелизоване су сада, у контексту у којем је плач за човеком већ почео да се осећа као (сувише) патетичан чин. Упркос „рационалним” разлозима, очигледно је да питање престанка постојања није могућно оставити по страни и, у том смислу, могло би се говорити о кретању ка једном дубљем хуманизму, о поновном покушају да се, уз све разлике које смо уочили, уз сву (не)могућност сазнања и делања, постигне блискост – мишљења је Владимир Ш. Вукомановић.
 
„Пуцања” садрже приче Ивана Антића, Михајла Арсенијевића, Драгослава Барзута, Лане Басташић, Исидоре Веселиновић, Немање Раичевића, Срђана Срдића, Јане Растегорац и других. У Аутопоетичком речнику за појам „политичка коректност” пише: „Најчешће злоупотребљена синтагма која покрива пасивну агресивност. Пружа могућност да се свакакве ружне ствари кажу/ураде на фин начин. В.
 
М. Вулићевић