Налазите се | БИБЛИОТЕКА ДРУШТВО И НАУКА | Едиција ПУБЛИКУС
МАРГИНА
МАРГИНА
прво издање, 2010.
14 х 20 цм, 372 стр.
броширан повез, ћирилица
978-86-519-0569-1
Пуна цена:
770,00 ДИН

Цена на сајту:
49,50 ДИН + (трошкови доставе)

Акцијска цена:
49,50 ДИН
+ (трошкови доставе)
ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРОДАЈИ КЊИГА НА САЈТУ И АКТУЕЛНИМ АКЦИЈАМА
Цена за чланове клуба са попустом:
49,50 ДИН
+ (трошкови доставе)

Приповедач и романсијер Мирослав Јосић Вишњић (Стапар, 1946) уписао је „белину са стране штампаног или писаног текста“ у наслов књиге – Маргина. Текстови, записи, огледи, радови, белешке... у овој књизи су Јосићево „читање“ књижевних и уметничких дела, културних догађаја, проблема... његови предговори и поговори, захвална слова, исповести и жалопојке, стваралачка „главобоља“ и несаница... његова слова на маргини основног посла(ња): писања прозе...

Маргина је евенка записа о животима и делима важних уметника (Коњовићa, Црњанског, Фуруновића, Сремца, Циглића, Савића, В. Петровића, Живојиновића, Перишића, Мољковића, Николића, Машића, Талеског, Калезића, Андрића, Протића, Кракова, Ступовског, Игњатовића, Михаиловића...), евенка „нежних“ речи о култури, аутономији, сликама, књигама, издаваштву, причама, фудбалу, скулптурама, песмама, чардама, критици, романима, наградама...

Представљена књига
МАРГИНА

02. Децембар 2010.

У Клубу – књижари – галерији Гласник у среду 1. децембра, представљена је књига Маргина Мирослава Јосића Вишњића објављена у Гласниковој едицији Публикус.

О делу књижевника који се прославио романима и причама за које је „покупио“ све важније литерарне награде, говорили су књижевник Јован Пејчић, шефица Гласниковог одељења за односе са јавношћу Гордана Милосављевић Стојановић и аутор.

Јосић Вишњић је уписао „белину са стране штампаног или писаног текста“ у наслов Маргина, а текстови, записи, огледи, радови и белешке у овој књизи представљају ауторово читање књижевних и уметничких дела, културних догађаја и различитих проблема, рекла је рекла Гордана Милосављевић Стојановић.

„Ова књига је евенка записа о животима и делима важних уметника, попут Коњовића, Црњанског, Сремца и Андрића“, подвукла је она и објаснила да је евенка термин који користи Јосић Вишњић, а који значи венац нежних речи о култури, аутономији, сликама, књигама, издаваштву, причама, фудбалу, скулптурама, песмама, чардама, критици, романима, наградама...

Пејчић је подсетио да ово није прва књига у којој Јосић Вишњић размишља о друштвеним појавама и личностима које је сретао или онима којима се диви, али и све оно што није могао да унесе у литерарна дела, нагласивши и да је реч „о поливалентном делу јер није ни дневник, ни збирка беседа, а ни збирка есеја, ни преписка, али и да свега тога има у њој“.

„Док Вишњић пише о другима открива и себе, тако да га ни добри пријатељи не могу познати“, рекао је Пејчић и додао да „он трага за лицем народа, границама земље у којој живи, за примерима чојства и јунаштва“. Пејчић се зато запитао и да ли је наслов Маргина дат случајно или се иза њега крије жеља аутора да осветли многе личности и појаве које је ово друштво маргинализовало.

Писац, познат по томе да не воли и не жели да говори о свом књижевном раду, открио је да је у стању да сатима прича о концепту Маргина, пошто је ово други том такве колекције текстова (њих 150), сакупљаних од 1994. до данас. Он тврди да је, док је писао, на уму имао да ће ти текстови једном ући у корице баш овакве књиге која ће осветлити његов лични однос према култури, народу, појединцима и језику. Јосић Вишњић је стога нагласио да је захвалан Гласнику и уреднику проф. др Илији Вујачићу због тога што је оформио едицију баш по мери овог дела.