ИБАР, НАДИБАР, ПОДИБАР И ГОКЧАНИЦА
ИБАР, НАДИБАР, ПОДИБАР И ГОКЧАНИЦА Насеља, порекло становништва, обичаји - књига 52
саиздаваштво са САНУ, прво издање, 2022, 16,5 х 23,4 цм, 1140 стр., тврд повез, ћирилица, ISBN 978-86-519-2927-7
Пуна цена:
2.090,00 ДИН

Цена на сајту:
1.985,50 ДИН + (трошкови доставе)

Цена за чланове клуба са попустом:
1.881,00 ДИН
+ (трошкови доставе)
САДРЖАЈ

Радомир М. Илић, Ибар. Антропогеографска проучавања (1905)
Драгољуб Корићанац, Надибар. Антропогеографска истраживања (1992); Надибар. II. Насеља у Рудничкој Морави и Ибру. Антропогеографска истраживања (1995)
Радослав Љ. Павловић, Подибар и Гокчаница (1948)
Милољуб Арсић, Порекло становништва Гокчанице (2014)
Косовка Ристић, Насеља Ибарске клисуре у Цвијићево доба и данас (1982)
Мирко Р. Барјактаровић, Ушће – будућа варошица (1953)
Милорад Милошевић-Бревинац, Производња и продаја катрана у Студеници (1954)
Лепосава Жунић, Саракчани – „Ашани“ на Гочу (1958)
Поговор: Борисав Челиковић, Истраживања насеља у долини Ибра

Територијални опсег који својим садржајем захвата ова књига Библиотеке „Корени“ условљен је студијама које у њој доносимо. Наиме, нека од насеља обрађених у њима већ се налазе у објављеним књигама ове библиотеке, и то: насеља на десној обали Ибра обрађена су у предеоној целини Копаоника, затим неколико насеља у пределима Рашке и Рудничке Мораве и једно у Драгачеву. На простору Ибра, Надибра, Подибра и Гокчанице данас се налази 110 насељених места. Граду Краљеву припада 74 насеља, општини Рашка – 31 и општини Врњачка Бања – пет.

Општини Рашка административно припада 31 насеље у пределу Ибра:

Бадањ са засеоцима Лачнојевиће и Радојевина, Баљевац са засеоцима Жижовци, Лучице и Јарандол, Бела Стена са засеоцима Боровак, Черање, Бићели и Шумник, Беоци са засеоком Читлук, Биљановац, Биниће са засеоцима Риљин До, Велење, Грабовик, Ржана, Јаблановик и Луке, Боровиће са засеоцима Горње и Доње Ивање, Ладојевиће, Ријека, Драке, Котиљевац, Тлачина и Саси, Брвеник, Брвеница са засеоцима Горња и Доња Брвеница, Варево са засеоцима Горње и Доње Власово, Гострадиће, Градац са засеоцима Чешљари, Доњи Градац Малешево и Котраже, Драганићи (Драганиће), Зарево са засеоцима Радочевци, Двориште и Бечвари, Јошаничка Бања са засеоцима Бања, Чамоге (Чомаге), Вележ и Паљевштица, Шутановина и Добр(о)чин, Казновиће (Горње и Доње) са засеоком Кончулић , Крушевица са засеоцима Сремча, Буча, Гладница и Паметина, Курићи, Мислопоље, Муре и засеок Присојник, Ново Село са засеоком Бељак, Павлица са засеоком Орах, Пискања и засеок Прибој, Плешин са засеоцима Жари, Синожеци, Бањска и Двориште, Побрђе са засеоцима Луковик, Грачевине, Паклење и Чупавице, Поцесје, Радешићи (Радошићи), Рвати са засеоцима Бабин Поток, Острвица, Доброевина и Скгуровица, Семетеш, Трнава и Шипачина са засеоком Чајетина. Остала насеља општине Рашка припадају предеоним целинама Рашке и Копаоника.

Обрађено је 74 насеља која припадају територији града Краљева: Адрани, Бапско Поље, Баре са засеоком Жежена, Бзовик, Богутовац, Бојанићи (Багаши), Борово, Брезна, Брезова са засеоцима Рајин До, Лесковица, Гуштерица, Бели Поток и Годовић, Бресник, Буковица, Врба, Врдила, Врх са засеоцима Гобеља и Палеж, Гокчаница са засеоцима Дубово, Добра Вода и Црвањ, Грдица, Дедевци, Долац са засеоцима Обарак и Врањево, Драгосињци, Дражинићи са засеоцима Корјени и Зацкуље, Дракчићи, Ђаково са засеоцима Селиште, Живичка, Калудра и Радаци, Жича са засеоцима Крушевица и Готовац, Заклопача, Замчање, Засад са засеоцима Боровци и Батина, Јарчујак, Каменица, Камењани, Кованлук, Ковачи, Конарево са некадашњим селом Залужје, Краљево (Карановац), Лађевци, Лазац, Лозно, Лопатница, Маглич, Матаруге, Матарушка Бања, Међуречје са засеоком Равни, Мељаница, Метикош, Милићи са засеоком Раленовићи, Милочај, Мланча, Мрсаћ, Мусина Река, Обрва, Опланићи, Орља Глава са засеоком Бажале, Пекчаница, Плана, Полумир, Поповићи, Предоле, Прогорелица и заселак Петревци, Ратина, Река, Рибница, Роћевићи, Рудно, Рудњак са засеоцима Попова Река, Мираше и Заступље, Савово са засеоцима Орнице, Понори, Главоче и Растиште, Самаила, Сирча, Станча, Тавник, Тадење са засеоцима Сенци, Краљи, Прћани, Косурићи и Коњско, Тепечи са засеоцима Дољани и Жељезница, Толишница, Трговиште, Ушће са засеоцима Белобраћа, Плавци, Џелепно, Коњица и Водично, Цветке, Церје, Чибуковац и Шумарице. Преосталих 15 насеља града Краљева налазе се у пределу Груже.          

Општини Врњачка Бања припада пет насеља Подибра: Вранеши, Вукушица, Грачац, Отроци и Подунавци.