Налазите се | БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА | Колекција СЛИКА И РЕЧ
ШТА ТО БЕШЕ СРПСКА ПОСТМОДЕРНА?
Поглед у књигу
ШТА ТО БЕШЕ СРПСКА ПОСТМОДЕРНА?
прво издање, 2012.
14 х 20 цм, 212 стр.
броширан повез, ћирилица
ISBN: 978-86-519-1336-8
Пуна цена:
440,00 ДИН

Цена на сајту:
110,00 ДИН + (трошкови доставе)


Књигу тренутно не можете наручити од нас.

Петокњижје "Дамјанов: српска књижевност искоса“
Нед, 03/06/2012 - 16:14 -- МРС
 
БЕОГРАД - Изласком из штампе књиге "Шта то беше српска постмодерна?" професора новосадског Универзитета др Саве Дамјанова, заокружен је петотомни пројекат "Службеног гласника" који је - под насловом "Дамјанов: српска књижевност искоса" - представио изабране књижевноисторијске и критичке огледе овога аутора.

За прве две књиге (објављене у јесен 2011)" Вртови нестварног" и "Велики код: Ðорђе Марковић Кодер" као предговори су објављени тесктови академика Милорада Павића посвећени Дамјановљевим књижевноисторијским истраживањима.

Трећа и четврта књига овога избора, "Српски еротикон и "Нова читања традиције 1-3," завршавају се поговорима проф. др Миливоја Ненина, а последња поговором проф. др Гојка Тешића који као уредник потписује колекцију "Дамјанов: српска књижевност искоса".

Судећи према првим реакцијама, реч је о важном пројекту, нетипичном за српску културу, не само због специфичне књижевно-научне визуре Дамјанова, већ зато што су ретки наши књижевни историчари који су за живота били представљени сличним избором.

У истом контексту треба посматрати и округли сто о изабраним есејима и критикама овог аутора, који је одржан у мају у Институту за књижевност и уметност у Београду, а на коме је учествовало осам угледних универзитетских професора из Београда и Новога Сада.

Ментор Дамјанова и пофесор чију је катедру наследио у Ноовм Саду, Милорад Павић написао је у предховору за ово петокњижје да се он креће у подручјима која су у науци о српској књижевности или неадекватно обрађена или сасвим мимоиђена.

Уредник читавог пројекта проф. др Гојко Тешић оценио да је то "изузетан књижевноисторијски, стваралачки динамични и живи допринос савременој српској науци о књижевности, који је истовремено и читање/оживљавање књижевне традиције у посве модерном кључу,дамјановљевском".(Тањуг)