ДОК АНЂЕЛИ СПАВАЈУ III
ДОК АНЂЕЛИ СПАВАЈУ III
прво издање, 2010.
17 х 24 цм, 464 стр.
тврди повез, ћирилица
978-86-519-0517-2
Пуна цена:
1.925,00 ДИН

Цена на сајту:
1.828,75 ДИН + (трошкови доставе)

Цена за чланове клуба са попустом:
1.732,50 ДИН
+ (трошкови доставе)

У трећој књизи такође су сакупљени разговори необичних и занимљивих личности које о свом животу и детињству и те како имају шта да кажу, и то на оригиналан и занимљив начин. Ненад Илић, Слободан Турлаков, Драгош Калајић, Дуци Симоновић, Оља Бећковић, Коста Бунушевац, Владика Порфирије, Слободан Витановић… само су неки од саговорника Марине Рајевић-Савић. Сваки текст је илустрован фотографијама из личних албума саговорника.

Представљена трећа књига
ДОК АНЂЕЛИ СПАВАЈУ

19. Новембар 2010.

У Кафе – књижари – галерији Гласник у четвртак, 18. новембра, представљена је трећа књига Док анђели спавају Марине Рајевић-Савић.

Ова књига резултат је жеље ауторке да од заборава сачува поруке изузетних људи са наше јавне сцене који су јој били саговорници у њеној култној ТВ емисији „Док анђели спавају“.

Говорећи о књизи, чија су претходна издања међу најчитанијим и најпродаванијим у Гласниковој продукцији, један од њених уредника Петар Арбутина је рекао да књига није настајала као пука категоризација текстова интервјуа са 15 саговорника у ТВ емисијама, већ као настојање ауторке да се избори са духом времена.

„За разлику од рада на другим књигама, када углавном унапред знате какав ћете производ добити овде је то непознаница до последњег тренутка – само је наслов исти“, истакао је Арбутина. „Скривени путеви смисла који се стално разоткривају учине да чак није известан ни почетни избор Марининих саговорника који ће ући у књигу“.

Арбутина је рекао да је њена ТВ емисија била изнад медија на којим је емитована и да је она заправо промовисала њих, а не медији њу. „А шта ће бити запамћено од садашњих ТВ емисија“, запитао се он, и одговорио: „Готово ништа“. Према његовој оцени, разлог томе је што данас не постоји поетика дијалога на нашим телевизијама. „То се код нас не учи, а Марина поседује тај редак дар да јој се саговорници отворе и кажу оно што никада никоме не би рекли“, рекао је Арбутина.

Коста Бунушевац, један од саговорника у новој књизи, сматра да је генетска формула Марине пресудна за успех њене емисије која је увек више личила на интиман разговор два пријатеља, него на дијалог новинара и саговорника који се доживљава као објекат. Емисија у којој је он учествовао за њега је, признао је, била невероватан догађај, јер је потпуно отворено говорио о детињству, животу и свом односу према деци која су, како каже, анђели тек неколико месеци, а већ са првим школским данима се та илузија разбија. „Анђеоско биће имамо сви у себи – само га треба евоцирати и провоцирати“, сматра Бунушевац.

Рок критичар Пеца Поповић, један је од оних који нису пристали да гостују у том ТВ серијалу. Он је нагласио да то није учинио јер није желео да квари захтеван концепт емисије.

Поповић, који је према речима ауторке емисије и књиге био њен највећи критичар, скромно је приметио да таквима као што је он у таквим разговорима нема места. „Требало би да нас буде срамота што 2010. године немамо на медијима овакве дијалоге него се спуштамо у неке ријалитије“, закључио је Поповић.

Ауторка је нагласила да је књигу посветила Светолику – Скалету Митићу, драгом колеги, који је умро пре две године, на чији наговор је емисија и настала и од кога је ауторка, како је истакла, много научила. Она је додала да је, бирајући саговорнике, услов увек био да су у суштини велика деца која воле да се играју. „Све је било размена мишљења, с циљем да иза тога остану порука и животна поука“, рекла је Марина Рајевић-Савић.