Налазите се | БИБЛИОТЕКА ДРУШТВО И НАУКА | ЕКОНОМСКА ЕДИЦИЈА
БОГАТАШИ И СИРОМАСИ
Поглед у књигу
БОГАТАШИ И СИРОМАСИ Кратка и необична историја глобалне неједнакости
превела Милена Бумбуловић
прво издање, 2012
15 х 23 цм
220 стр.
броширан повез
ћирилица
ISBN: 978-86-519-1194-4
Пуна цена:
1.100,00 ДИН

Цена на сајту:
330,00 ДИН + (трошкови доставе)


Књигу тренутно не можете наручити од нас.
Ко је најбогатији човек свих времена? Да ли место Вашег рођења утиче на износ новца који ћете зарадити за живота? Како бисте то знали? Зашто – осим као куриозитет – ова питања имају смисла? У Богаташи и сиромаси Бранко Милановић, један од водећих светских експерата за питања богатства, сиромаштва и понора који их дели, објашњава ове и друге мистерије о неједнаком простирању богатства у свету, данашњем и некадашњем.
 
У три есеја, Милановић на популаран начин представља три типа разлика у богатству: унутар једне земље, између земаља и између појединаца у целом свету. Њих прате занимљиве приче које је назвао вињетама, у којима ћемо наћи одговоре на питања колико је зарадила Ана Карењина тиме што се заљубила? Какво је поређење између богатих античких Римљана и данашњих богаташа? Где се на кенијској расподели дохотка налази Обамин деда? Шта би марксизам рекао о савременом свету? Како место живљења утиче на нечије имање? Циљ прича је да се открије важност улоге коју разлике у дохотку и богатству, изобиљу и сиромаштву, играју у нашим свакодневним животима, као и значај који су имале током историје.
 
И поред занимљивости, ово је озбиљна књига. Она се бави дубоким питањима утицаја (не)једнакости на савремени свет и могућностима да екстремна неједнакост угрози социјални поредак.