ЕНЦИКЛОПЕДИЈА СРПСКЕ ДИЈАСПОРЕ
ЕНЦИКЛОПЕДИЈА СРПСКЕ ДИЈАСПОРЕ Срби у европским земљама
прво издање, 2021, 19 х 26 цм, 460 стр., тврд повез, латиница, ISBN 978-86-519-2742-6
Пуна цена:
3.960,00 ДИН

Цена на сајту:
3.762,00 ДИН + (трошкови доставе)

Цена за чланове клуба са попустом:
3.564,00 ДИН
+ (трошкови доставе)
По свом националном и друштвеном статусу на Старом континенту живе четири категорије Срба – српски народ у отаџбинским земљама, радници на привременом раду у развијеним државама Европе, националне мањине и етничке групе у региону. Тема другог тома ове Енциклопедије су Срби радници на привременом раду, емигранти и исељеници у Европи.

Срби данас живе и раде у 35 европских држава, од руског Владивостока на истоку, у средоземним земљама Малти, Италији, Франсуској, Шпанији и Португалији, у државама Бенелукса и Скандинавије, централној Европи, највише у Немачкој, до Велике Британије и Исланда. У њима се налази на стотине храмова СПЦ, српских клубова, удружења, друштава, европских српских савеза, меморијала, гробаља, споменика, и на хиљаде угледних и успешних људи. Сви они су упечатљив српски траг у Европи, сви они су део српског националног бића и историје матице Србије.

Тешко је у енциклопедијске одреднице сместити историју европских сеоба Срба и њихову богату баштину на Старом континенту, као и знамените српске институције и угледне личности.

Поштујући изреку Вука Стефановића Караџића: „Срби – сви и свуда, ма где били!“ – потрудили смо се да запишемо најзначајније српске институције и личности на Старом континенту, које одражавају суштину битисања нашег народа у прошлости, садашњости и будућности Европе.