КОМЕНТАР УСТАВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
КОМЕНТАР УСТАВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
прво издање, 2023, 16 х 24 цм, 1.096 стр., тврд повез, ћирилица, ISBN 978-86-519-2991-8
Пуна цена:
4.400,00 ДИН

Цена на сајту:
4.180,00 ДИН + (трошкови доставе)

Цена за чланове клуба са попустом:
3.960,00 ДИН
+ (трошкови доставе)
Подухват у који су се упустила двојица аутора, професори Дарко Симовић и Слободан Орловић, по много чему је пионирски у нашој стручној литератури. Они су, наиме, одлучили да Устав коментаришу с ослонцем на судску праксу, пре свега Уставног суда, коју су темељно проучили и пажљиво рашчланили где год је то било потребно. Коментар Устава који су објавила двојица млађих професора ставља их у много чему на предстражу у развитку нашег уставног права, зато што ће књига која је пред нама послужити како правницима практичарима, тако и онима који се уставним правом баве на нашим универзитетима и у научним институтима. 

Драгољуб Поповић, адвокат,
ранији универзитетски професор
и судија Европског суда за људска права

Коментар Устава је јасно и систематично написан, са кохерентним приступом и промишљеном комбинацијом тумачења уставне норме и уставне праксе. Структурно добро постављено дело обезбеђује комплетан увид у уставну материју, људска права и организацију власти, при чему су аутори пронашли праву меру између теоријске и нормативне интерпретације. Не само да ће Коментар Устава допринети тумачењу позитивног уставног права већ има озбиљну перспективу да оствари утицај на обликовање „живог устава“ Републике Србије.

                                                                                                                                                Проф. др Ирена Пејић, редовни професор Правног факултета                                                  Универзитета у Нишу


Пред нама је дело вредно дивљења. Не само да су два аутора изнедрила дело оваквог обима и опсега већ су правној јавности подарили ризницу знања, информација и зрелог размишљања. Коментар Устава Републике Србије је ретко успешна комбинација научне педантности и практичне употребљивости. Написан софистицираним интелектуалним стилом, клонећи се правничко-бирократског изражавања, са јасно израженим критикама и отвореним питањима, Коментар Устава постаће неизоставно дело свима који желе да заокруже и обогате своје знање о Уставу и правном систему Републике Србије.

Проф. др Тијана Шурлан,
судија Уставног суда


Писање коментара правних норми посебно је сложено када је реч о уставу као темељном правном акту, имајући у виду његов правни и друштвени значај, као и утицај на остале правне акте. Зато овај коментар представља значајан допринос правној теорији, али још више онима који су у пракси. 
                                                                                                                                                Мр Дарко Тадић,  
председник Апелационог суда у Новом Саду