ТО ЈЕ ОВДЕ НЕМОГУЋЕ
ТО ЈЕ ОВДЕ НЕМОГУЋЕ
превео Милан Ђурић, прво издање, 2018, 13,5 x 20 цм, 440 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-2156-1
Пуна цена:
1.320,00 ДИН

Цена на сајту:
1.122,00 ДИН + (трошкови доставе)

Цена за чланове клуба са попустом:
990,00 ДИН
+ (трошкови доставе)

Синклер Луис је давне 1935. године видео нешто страшно у америчкој политици – потенцијал „за праву фашистичку диктатуру“. Овај роман поново актуелизу је давно усп стављене аналогије с Хитлеровим тоталитаризмом. Када је први пут објављен, 1935, продат је у 320.000 примерака. После америчких избора 2016. године, роман То је овде немогуће за само једну недељу продат је на сајту Amazon.com у више десетина хиљада примерака.

Дороти Томсон, друга жена Синклера Луиса, интервјуисала је Хитлера 1931. године. Очигледно је да су њени утисци значајно помогли Луису да створи атмосферу романа То је овде немогуће и да изгради уверљиве аналогије с америчком политичком сценом тридесетих година двадесетог века, али и с профашистичким лидерима који се увек у политици појављују у временима кризе.

То је овде немогуће је дистопијска фантазија, веома оригиналан покушај једног писца да опише како би то изгледало ако би фашизам дошао у Америку. У садашњем тренутку, када су унутрашња и глобална нестабилност једине константе америчке политике, овај роман постаје застрашујућа слика: то се, заиста, може догодити овде. Луисова визија је после осамдесет година од настанка поуздан водич за актуелни политички тренутак. Бескрајном вером у могућности књижевног дела писац је 1935. године покушавао да спречи незамисливо: избор псеудофашистичког кандидата за председника Сједињених Држава. Ако је, судећи по актуелности теме, Луисова постизборна визија политичка извесност наших дана, остаје нам веома мало простора за наду.

Књижевна фикција је увек успешно осветљавала најдубље истине.

Dodajte komentar
Тренутно нема коментара за одабрану књигу. Будите први који ће написати коментар.