СТЕРЕОГРАФСКИ ПРОСТОРИ ПИСАЊА
СТЕРЕОГРАФСКИ ПРОСТОРИ ПИСАЊА
прво издање, 2023, 292 стр., 13,5 х 20 цм, броширан повез, ћирилица, ISBN 978-86-519-2974-1
Пуна цена:
1.760,00 ДИН

Цена на сајту:
1.672,00 ДИН + (трошкови доставе)

Цена за чланове клуба са попустом:
1.584,00 ДИН
+ (трошкови доставе)
Снежана Савкић поседује суперхумани слух да маргинализовано и табуизирано представи гласом чујним и на великој канонској позорници. Не зазирући од демона психоаналитичког читања, нити од херменеутичке реалности сна она успева да продре у епистемолошки једва досегљиво. У исто време, ауторка идеолошки сигурно ситуира књижевноуметнички чин, испитујући огледалну субверзивност смеховног и архетипску сакралност еротског. Од 19. века до наших дана, књига Стереографски простори писања разоткрива лепоту меланхолије понорничког тумачења у стерео-сагласју са чистом егзалтацијом познања уметности речи.

                            др Игор Перишић

Књига Снежане Савкић Стереографски простори писања читаоцима доноси 11 радова, најшире повезаних упитаношћу пред књижевним обрадама проблема односа сопства и другог. Распон трагања за различитим утемељењима идентитета одиграва се у просторима између плоти, душе и духа, у историјским захватањима у нашу књижевност од XIX века до сасвим савремених, још недовољно изучених писаца и дела. Савкићева се, тако, између осталог, хвата у коштац са мноштвом истраживачких и интерпретативних изазова кроз разматрања личних огледања у дневничким записима Лазе Костића, Винаверовог сусрета са другим, оличеним у граду као представнику стране културе, оностраних одређења Павићевог излета у посмртно бивствовање, техно-биолошког универзума књижевног света Деспотова, или пак националних и историјских огледања јунака Дамјановљевих прозних игара... Урањајући у дубине психе, распоне еротских усмерења, духовна понирања и уздизања у књижевним појавама које изучава, ауторка сигурним рукописом читаоцу нуди подстицајно и провокативно интерпретативно штиво.

                            др Бојан Јовић

Снежана Савкић са заносом и страшћу коментарише српску алтернативну, хипермодернистичку књижевност. Полазећи од тумачења различитих постмодерних техника приповедања, у Стереографским просторима писања откривају се фасцинантне повезаности савремене српске експерименталне прозе са темама езотерије, мистицизма, херметизма, гностицизма, као и телесности и еротографије. Наша богата и уметнички остварена постмодерна књижевност у великој је мери и даље неистражена, а неки њени писци готово су неишчитани и непознати чак и академској јавности. Ова студија, која даје глас тим узбудљивим делима савремене књижевности, стога је непроцењив допринос у осветљавању овог вредног а непознатог дела српске књижевне традиције.

                            др Милош Јоцић