МИЛЕНА ДРАВИЋ ИЛИ КЉУЧ СНОВА
МИЛЕНА ДРАВИЋ ИЛИ КЉУЧ СНОВА
саиздаваштво са Филмским центром Србије, прво издање, 2018, 22 x 24 цм, 365 стр., тврд повез, латиница, ISBN 978-86-7227-101-0
Пуна цена:
5.500,00 ДИН

Цена на сајту:
5.225,00 ДИН + (трошкови доставе)


Књигу тренутно не можете наручити од нас.

Луксузно српско-енглеско издање на 364 стране. Чини га седам поглавља у којима се аналитично  и са пуно архивске грађе расветљава богата филмска, као и успешна телевизијска и позоришна каријера Милене Дравић, једне од највећих филмских глумица Србије и некадашње Југославије. Монографија садржи и многобројне фотографије из богате каријере Милене Дравић, од којих су многе по први пут објављене у овој монографији.

Уводни текст о Миленином стваралаштву написао је филмски критичар Милан Влајчић, а рецезент  издања је филмски и ТВ сниматељ  Предраг Пега Поповић.

У првом поглављу које је посвечено Милениној филмској каријери, о њеном глумачком умећу, али и о Милени као изузетној особи, текстове су писали редитељи Вељко Булајић, Горан Паскаљевић, Милан Јелић и Желимир Жилник, костимографи Загорка Стојановић и Борис Чакширан, телевизијски и филмски сниматељ Предраг Поповић, филмски радник Срђан Илић, глумци Раде Шарбеџија, Мира Фурлан, Никола Ђуричко и Милена Зупанчић. Курозитет овог поглавља је и текст великог руског и холивудског глумца Олега Видова, који је био Миленин партнер у филму „Битка на Неретви“. Важан део овог првог поглавља чине и два есеја посвећена двојици сјајних редитеља чији су филмови обележили Миленину каријеру, Душану Макавејеву и Пуриши Ђорђевићу, које је написала ауторка монографије - Анита Панић.

Поглавље посвећено богатом телевизијском опусу Милене Дравић чине текстови редитеља Здрава Шотре, затим текст писца, песника и ТВ аутора Љубивоја  Ршумовића, текстови драмског писца и дугогодишњег ТВ уредника Радомира Путника и ТВ сценаристе и писца Синише Павића, као и текст драматурга и ТВ сценаристе Миле Стојановић Бајфорд.

Посебно поглавље  посвећено је позоришном стваралаштву Милене Дравић  у коме су писали глумци Миодраг Кривокапић, Јелисавета Сека Саблић, Аница Добра, Петар Бенчина и позоришни редитељ Роберт Рапоња.

У сегменту књиге „Позоришне импресије“, Анита Панић кроз приказ великог броја критика позоришних представа у којима је глумила Милена Дравић даје посебан осврт на овај део Миленине успешне каријере. У поглављу „Филмске импресије“ су текстови који су критички поглед на многобројне филмове Милене Дравић, од првог филма из 1959, па све до данас.

На крају је дат комплетан списак богате филмске, телевизисјке и позоришне биографије, поглавље посвећено наградама и признањима Милене Дравић, као и текст ауторке монографије.