ЧАГИН
ЧАГИН
с руског превела Радмила Мечанин, прво издање, 2024, 13,5 х 20 цм, 360 стр., броширан повез, ћирилица, ISBN 978-86-519-2913-0
Пуна цена:
1.320,00 ДИН

Цена на сајту:
924,00 ДИН + (трошкови доставе)

Акцијска цена:
924,00 ДИН
+ (трошкови доставе)
ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРОДАЈИ КЊИГА НА САЈТУ И АКТУЕЛНИМ АКЦИЈАМА
Цена за чланове клуба са попустом:
924,00 ДИН
+ (трошкови доставе)
РОМАН О СЕЋАЊУ И ЗАБОРАВУ

Архивиста и службеник Градске библиотеке Санкт Петербурга Исидор Чагин има јединствен дар мнемонисте. Mоже да памти текст, ма колико да је компликован, и да га се сећа кад год пожели. Феноменална јунакова способност постаје му тешко искушење, јер је Чагин лишен обичне људске радости – заборављања. Све са чим дође у додир постаје за њега незаборавно у дословном смислу. 

Дар предодређује његову улогу: он је посредник између несавршене људске природе и елементарне силе времена, али истовремено и храбар витез који покушава да од заборава поврати догађаје и имена, и врати их у садашњост. Али чак и такав таленат има своју лошу страну. Сваки велики дар јесте ремећење хармоније. Памћењу је потребно заборављање, речима је потребна тишина, а измишљотини – стварност.

Како човек који ништа не заборавља може да живи у свету у коме је све осуђено на заборав?

Награда „Велика књига“ 2023.

Јевгениј Водолазкин (1964) рођен је и одрастао у Кијеву. По образовању је филолог, историчар књижевности и стручњак за стару руску књижевност. Живи у Санкт Петербургу и ради на Институту за руску књижевност. Прозу је почео да пише када је већ зашао у тридесете године живота. Његов други роман, Соловјов и Ларионов (2009), био је 2010. у најужем избору за награде „Велика књига“ и „Андреј Бели“, и проглашен је књигом године. Роман Лавр (2012) овенчан је бројним признањима: 2013. додељена му је „Велика књига“ (прва награда), затим награда „Јасна Пољана“, као и награда платформе Портал; био је и у најужем избору за „Национални бестселер“ и „Руски Букер“ и проглашен је књигом године на Националном конкурсу. Роман Авијатичар добио је 2016. другу награду „Велика књига“, 2018. награду „Клио“, а био је и у најужем избору за још неколико цењених књижевних признања. Роман Бризбејн је 2019. проглашен књигом године на Националном конкурсу у категорији прозног стваралаштва. Последњи Водолазкинов роман Чагин добио је награду „Велика књига“.

Водолазкину је у Србији 2015. додељена Међународна књижевна награда за укупно прозно стваралаштво „Милован Видаковић“.