ОРИГИНАЛНОСТ АУТОРСКОГ ДЕЛА
ОРИГИНАЛНОСТ АУТОРСКОГ ДЕЛА
прво издање, 2021, 16 х 24 цм, 204 стр., броширан повез, латиница, ISBN 978-86-519-2653-5
Пуна цена:
1.650,00 ДИН

Цена на сајту:
1.567,50 ДИН + (трошкови доставе)

Цена за чланове клуба са попустом:
1.485,00 ДИН
+ (трошкови доставе)
Ова књига је посвећена само једном ставу, једног члана, једног закона; јер управо је толико законодавац посветио простора питању оригиналности ауторског дела у Закону о ауторском и сродним правима. Тај правни институт – оригиналност ауторског дела ‒ споменут је само у члану 2. став 1. Закона о ауторском и сродним правима. Аутор се трудио да то питање расветли, пре свега, са аспекта онога што о томе каже судска пракса, како домаћа, тако и страна.

Књига „Оригиналност ауторског дела“ садржи правно историјски преглед како су судови код нас и у иностранству тумачили тај правни институт током протеклих деценија и наравно, како то чине данас. Када се обрађују основни појмови ауторског права треба имати у виду међународни карактер те правне гране. Национални прописи из ове области обликовани су под снажним утицајем међународних уговора, пре свега под утицајем Бернске конвенције за заштиту књижевних и уметничких дела која такође спомиње оригиналност ауторског дела. Сви национални прописи из ове области ‒ аутор не зна за другачији пример ‒ појам ауторског дела увек повезују са његовом оригиналношћу. Из тог разлога, и сви национални судови широм света расправљају о појму оригиналности ауторског дела. Најбоља пракса из иностранства, може, по мишљењу аутора, да буде користан водич и за наше правнике.

Ова књига се бави искључиво правном димензијом оригиналности ауторског дела. Универзитети и друге академске институције постављају своје захтеве оригиналности неког научног рада, али то није био предмет нашег интересовања. Те две категорије нису потпуно раздвојене, али их не смемо ни поистовећивати. Ова књига је посвећена томе како судска пракса и правна теорија виде питање оригиналности ауторског дела.