У Клубу – књижари – галерији Гласник је у петак 18. маја отвoрена изложба „Корто Малтезе“ и представљено друго издање књиге о Хугу Прату.

Ова изложба, део је заједничког пројекта Гласника и СКЦ-а, док је други део изложбе представљен у СКЦ-у у оквиру Ноћи музеја.         

О Хугу Прату говорили су Зефирино Граси и Владимир Весовић.

Граси, дугогодишњи уредник листа „Политикин забавник“ и познавалац дела Хуга Прата оценио је да је издавање књига о њему највећи културолошки догађај у Србији.

„Прат је показао генијалност у споју књижевности и сликарства и ја бих његово дело назвао књижевношћу у сликама“, истакао је он.

Коорганизатор изложбе Весовић навео је да се изложба припрема више месеци и да је у том периоду приметио да су жене већи љубитељи Корта Малтезеа од мушкараца.

„На изложби ће бити око 200 радова професионалних и аматерских цртача стрипова“, додао је он.

Целокупна изложба обухвата 73 рада савремених стрип-цртача који су инспирисани делом Хуга Прата. Већина цртежа посвећена је Корту Малтезеу, легендарном јунаку Пратових стрипова.

Гласник је у едицији „Посебна издања“ објавио разговоре Доминика Птифоа, изучаваоца уметности стрипа, са Хугом Пратом, чувеним творцем легендарног стрип-јунака Корта Малтезеа.

Српски превод, под насловом Жеља да се буде бескористан, за кратко време доживео је друго издање. Реч је о једној од две књиге Птифоових разговора са Пратом. Прва, чији би превод на српски гласио С друге стране Корта, посвећена је Пратовом делу, док је Жеља да се буде бескористан посвећена несвакидашњем животу овог необичног генија.

У луксузном Гласниковом издању, илустрованом фотографијама из Пратове приватне колекције и његовим цртежима, читалац има прилику да прати исповест Италијана из Риминија у чијим венама тече енглеска, француска, јеврејска, шпанска и турска крв, а који је са тринаест година, у Етиопији, постао војник Мусолинијеве армије. Са шеснаест година се, у ратној Венецији, дружио са војницима међусобно супротстављених армија, сам често мењајући униформе, а са двадесет и две се укрцао на брод који је пловио у Буенос Ајрес.

У потрази за авантурама обишао је цео свет, научио седам језика, а стигао је да нацрта близу седам хиљада табли стрипа; сакупио је тридесет хиљада књига и упознао кабалу и вуду, а након дугогодишњег истраживања оностраног закључио је: „Мој живот је почео још пре него што сам дошао на свет, а претпостављам да ће се наставити и када мене више не буде“.

Погледајте видео материјал: