ДИГИТАЛНА ГАЛАКСИЈА
ДИГИТАЛНА ГАЛАКСИЈА
саиздаваштво са Заводом за уџбенике, друго издање, 2017, 14 x 20 цм, 112 стр., броширан повез, латиница, ISBN 978-86-519-2152-3
Пуна цена:
792,00 ДИН

Цена на сајту:
673,20 ДИН + (трошкови доставе)

Цена за чланове клуба са попустом:
594,00 ДИН
+ (трошкови доставе)

Кад је у свету релевантна песникиња, романсијерка, есејисткиња, критичарка и преводилац Маја Херман Секулић написала оригиналну расправу о дигиталној култури било је целисходно њене идеје ставити у шире теоријско сазвежђе у ком су били неизоставни мислиоци као што су Адорно, Бодријар, Дебор, Фуко, Казнев и Маклуан. У обновљеном тексту који сам написао поводом првог издања њене књиге Дигитална галаксија, желео сам да покажем како ова луцидна ауторка не пристаје на апсолутну доминацију и несносну тупавост заслепљујућег спектакла и мраковитост дигиталног лавиринта у ком је тешко наћи сигуран излаз.

Маја Херман Секулић ушла је у блештави и заслепљујући лавиринт дигиталне стварности двадесет првог века. Тамо је доживела апсолутну нелагоду. То је и разлог због којег не пристаје да остане заробљена у њему јер би то за њу значило порицање властитог идентитета и пристанак на нихилизам индивидуалног постојања.

Она не пристаје на стваралачку смрт. Стога предано тражи Аријаднину нит, да би открила излаз из тог лавиринта, да би стигла до индивидуалне слободе и креативне самопотврде. Њена књига Дигитална галаксија, састављена од теоријског и песничког ткива, баш као и њено досадашње стваралаштво, остварена је као трансгресија, као преступ. Уметница поново прекорачује границу жанровскoг стереотипа.

Ратко Божовић

 

Ни сама писменост није била увек добродошла. Највећи од свих усмених комуникатора – Сократ плашио се да ће нова технологија „писане речи засноване на алфабету” уништити мисао зато што ће омогућити људима да се лако подсете ако забораве оно што су научили. Још горе, бојао се грчки мислилац, „писање ће да онемогући да идеје теку слободно и да се мењају у реалном времену, на начин на који то чине у нашем уму у току усмене размене”. За све поштоваоце штампане речи од значаја је чињеница да се хартија вратила у употребу – после више година наизглед незадрживог продора електронских књига њихова продаја почела је да опада, док је продаја штампаних књига сасвим неочекивано почела да расте!

Лепа вест за све љубитеље књиге – генерације које су одрасле на дигиталној технологији више воле папир од пиксела! Електроника неће победити штампану књигу!

Маја Херман Секулић