Налазите се | БИБЛИОТЕКА ДРУШТВО И НАУКА | Библиотека ДРУШТВО И НАУКА — Појединачна издања
ЕНЦИКЛОПЕДИЈА ДРУШТВЕНИХ НАУКА
ЕНЦИКЛОПЕДИЈА ДРУШТВЕНИХ НАУКА
превели Никола С. Крзнарић и Предраг Марковић, прво издање, 2009, 17 х 24 цм, I том 932 стр., II том 776 стр., тврди повез, латиница ISBN: 978-86-7549-468-3 (I том) 978-86-7549-469-0 (II том)
Пуна цена:
2.640,00 ДИН

Цена на сајту:
990,00 ДИН + (трошкови доставе)


Књигу тренутно не можете наручити од нас.

Интердисциплинарна енциклопедија која покрива широко поље појмова и приступа у областима као што су антропологија, економија, педагогија, феминизам, географија, политикологија, психологија, лингвистика, право, криминологија, социјални рад, филозофија, социологија... Дело је међународног тима стручњака и представља пресек стања теорија и приступа у свим друштвеним наукама данас.

Представљање
ЕНЦИКЛОПЕДИЈЕ ДРУШТВЕНИХ НАУКА

02. Април 2010.

У Клубу – књижари – галерији Гласник  у четвртак 1. априла, представљена je Енциклопедија друштвених наука у два тома, у издању ЈП Службени гласник. Прво издање Енциклопедијe друштвених наука објављено је 1985. године, 1996. знатно је измењено и допуњено, а ово, треће издање, радикално је преуређено – више од половине одредница је ново или је у потпуности поново обрађено.

Приређивачи овог издања Енциклопедије друштвених наука су Адам Купер и Џесика Купер, а преводиоци на српски језик Никола С. Крзнарић и Предраг Марковић. Чланови стручне редакције која је припремила ово издање на српском су проф. др Мирјана Рашевић, Александар Стојановић, проф. др Жарко Требјешанин и проф. др Илија Вујачић.

На представљању књиге говорили су чланови стручне редакције – Илија Вујачић и Жарко Требјешанин, као и преводиоци овог капиталног издања Предраг Марковић и Никола Крзнарић.

Професор Вујачић, један од Гласникових реномираних уредника, је указао на квалитетан рад преводилаца и најавио нова слична издања у продукцији Гласника.

„У превођењу и припреми оваквих издања у свету учествују читави тимови стручњака, док је наш велики тим преводилаца бројао само два члана, а посао је урађен перфектно“, нагласио је Вујачић.

Професор Требјешанин је такође истакао висок квалитет овог издања: „Енциклопедија је сасвим поуздан извор и изузетна помоћ свима онима који се раде у пољу друштвених наука“.

Преводиоци Енциклопедије на српски језик Крзнарић и Марковић захвалили су Службеном гласнику и уредништву на стрпњењу и разумевању у процесу припреме овог издања који је трајао скоро четири године.

„Ово је сигурно највећи енциклопедијски подухват код нас у последњој деценији. Реч је о издању којем је место у свим библиотекама и кућама и које коначно отклања мноштво недоумица и препрека у тумачењу појмова који до сада нису имали адекватан превод и објашњења на српском језику“, рекао је Марковић.

Енциклопедија друштвених наука пружа глобални увид у кључна питања друштвених наука. У око 500 одредница обухваћен је низ вечитих, као и нових, битних области научних и истраживачких метода. Научници се фокусирају на теоријске расправе од неоеволуционизма и теорије рационалног избора до постструктурализма, и налазе решења за питања која задиру у друштвене науке. Како гени утичу на понашање? Каква је природа свести и сазнања? Који су узроци сиромаштва и богатства? Где су корени сукоба, ратова, револуција и геноцидног насиља?

Ова интердисциплинарна енциклопедија намењена је свима који су озбиљно заинтересовани за савремено академско промишљање о месту појединца у друштву, а критичари су је означили као класично дело. Енциклопедија покрива широко поље појмова, дисциплина, области и приступа, са ауторским чланцима који осликавају тренутно стање у дисциплинама као што су антропологија, економија, педагогија, феминизам, географија, политикологија, психологија, лингвистика, право, криминологија, социјални рад, филозофија, социологија итд. Ова енциклопедија, у чијем стварању су учествовали стручњаци из многих земаља, пресек је стања теорија и приступа у свим друштвеним наукама, данас