ПЕТАР КРИЖАНИЋ ПЈЕР
ПЕТАР КРИЖАНИЋ ПЈЕР
прво издање
2010
20 х 28,5 цм
256 стр.
броширан повез
ћирилица
978-86-519-0447-2
Пуна цена:
1.320,00 ДИН

Цена на сајту:
220,00 ДИН + (трошкови доставе)


Књигу тренутно не можете наручити од нас.

Ова књига највише говори о људима и појавама Пјерове епохе.

На њеним страницама поново се срећемо са плејадом домаћих и страних актера оних догађаја који чине историју прве половине двадесетог века.

А саме карикатуре, кроз поглавља „Срби, Хрвати,Словенци...“, „Пре рата“, „Смрт фашизму...“, „Ecce homo“, „Стара, уморна Европа“, „Хитлер и трабанти“, „Магнум кримен“, „...Слобода народу“, „Трст је наш“, „Иза гвоздене завесе“, сведочанство су о начину на који се борило за нову државу Југославију, и идејама на основу којих се нова држава рушила, о надама и разочарeњима после завршетка Првог светског рата, о политичком лицемерју, настанку фашизма и бујању нацизма, о замору старе Европе, улози клера, о слабости Друштва народа, о узмицању демократије, о свеобухватним припремама за Други светски рат, о холокаусту и злочинима усташа, о хладном рату.

Поруке ових карикатура су тако јасне, као да је све било јуче.

Отварање изложбе Пјера Крижанића
и представљање књиге Пјер

19. Април 2010.

У Клубу – књижари – галерији Гласник у петак, 16. априла, отворена je изложба карикатура Пјера Крижанића и представљена књига Пјер приређивача Радивоја Бојичића.

Петар Крижанић Пјер се сматра утемељивачем карикатуре као политичког коментара у дневним новинама код нас. На изложби је представљено неколико десетина Крижанићевих карикатура које, како је на промоцији истакао новинар Живадин Митровић, „кореспондирају са атмосфером у данашњој Србији, а нарочито у парламенту“.

Монографија Пјер, поред више стотина Крижанићевих карикатура, сврстаних по тематским целинама, садржи и кратак и духовит аутобиографски текст тог уметника, који је на представљању прочитао глумац Срба Милин, као и поговор приређивача Радивоја Бојичића.

Крижанића је животни пут из родне Глине и одрастања у банијском селу Меченчани, школовања у Загребу и специјализације у Паризу, Бечу и Будимпешти, између два светска рата, довео у Београд и у дневни лист „Политика“, у којем се прославио.

Псеудоним Пјер почео је да користи још 1908. године, а први пут се професионално „опекао“ када су се његове карикатуре појавиле у „Копривама“, гласилу Хрватско-српске коалиције.

У Београд је дошао 1922. и већ 1923. године запослио се у „Политици“, а 1935. године био је међу оснивачима хумористичког недељника „Ошишани јеж“.

Крижанић није био само карикатуриста: са Урошем Предићем и Јаковом Орфелином 1911. године осликао је иконостас у цркви фрушкогорског манастира Гргетег.

Опремао је и књиге, попут прве збирке песама Десанке Максимовић, и био аутор насловне стране првог издања књиге Виктора Новака Magnum crimen о усташком геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима у хрватским логорима током Другог светског рата.

Умро је у Београду 1962. године.

Изложба је отворена до 15. маја у Гласниковој галерији.