ОПРАВДАЊЕ СТВАРАЛАШТВА
ОПРАВДАЊЕ СТВАРАЛАШТВА
уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије, прво издање, 2021, 14,5 х 22,9 цм, 224 стр., тврд повез, ћирилица, ISBN 978-86-519-2746-4
Пуна цена:
1.100,00 ДИН

Цена на сајту:
1.045,00 ДИН + (трошкови доставе)

Цена за чланове клуба са попустом:
990,00 ДИН
+ (трошкови доставе)
Књига се састоји из три дела: Природа која ствара (са поглављима Стваралаштво и неорганска природа и Стваралаштво и органска природа), Стваралаштво самосвесних посматрача (са поглављима Стваралаштво и техника, Стваралаштво и наука, Homo faber, Стваралаштво и друштво, Стваралаштво и култура, Стваралаштво и уметност, Homo ludens, Ствалаштво и метафизика) и Вредност и смисао стваралаштва.

У књизи се феномен стваралаштва истражује на свеобухватан и критички начин, јединствен у филозофској литератури.

Суду читаоца презентује се интегрална, холистичка, вишеслојна, сукцесивна дефиниција стваралаштва, у преко педесет детектованих области, у оквиру десет ширих целина у којима стваралаштво делује.

Износи се мноштво аргумената у прилог стваралачком потенцијалу не само органске већ и неорганске природе.

Коригују се и проширују благи, снажни и радикални антропни принцип у науци и филозофији, чиме се даје нови замах у разумевању стваралачких процеса.

Детектује се преко тридесет противречности феномена стваралаштва, а затим се из тих противречности изводе онтолошке, епистемолошке, аксиолошке и друге консеквенце.

Позиционирају се два физичка феномена — стваралаштва и урушавања — као заједнички именитељи свих опсервабилних и неопсервабилних творевина. Из опозиције ентропија-негентропија, екстраполира се нужност опозиције природно-натприродно. Из ове опозиције изводи се филозофско оправдање стваралаштва.

По први пут се презентују једначине које објашњавају суштину стваралаштва и дефинишу потенцијале стваралаштва (на нивоу природе, друштва и човека).

Темељној критици излаже се читав низ теоријских постулата (Паретов критеријум благостања, Фермијев парадокс, скале цивилизација Николаја Кардашјова и Карла Сагана, Кунова теорија парадигми, хипотеза о случајном настанку универзума квантним флуктуацијама и вечном постојању Природе Стивена Хокинга, Шона Керола, Роџера Пенроуза и других), а из тих критика извлачи се радикално нова и другачија визија стваралаштва од свих досад познатих.

Никола Кајтез