ОДБРАНА ПЕСНИШТВА
Поглед у књигу
ОДБРАНА ПЕСНИШТВА Есеји о српској књижевности 2
књига 4
прво издање, 2012
14,5 х 22 цм
480 стр.
тврд повез
ћирилица
ISBN: 978-86-519-1145-6
Пуна цена:
1.870,00 ДИН

Цена на сајту:
550,00 ДИН + (трошкови доставе)

Акцијска цена:
550,00 ДИН
+ (трошкови доставе)
ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРОДАЈИ КЊИГА НА САЈТУ И АКТУЕЛНИМ АКЦИЈАМА
Цена за чланове клуба са попустом:
550,00 ДИН
+ (трошкови доставе)

Често је било говора о Винаверу „полихистору“ и „свезнадару“. Док, по некаквом правилу, слични митови часом падну у воду, легенда о Винаверу одолева. А зашто се и не бисмо дивили нечему што је дивотно и чудесно! Волети математику, музику и „мистику“, превести двадесет књига с неколико језика, знати модерну физику и лингвистику подједнако, бити присан, штавише – фамилијаран, с класичном и модерном светском књижевношћу и уметношћу, писати књижевну критику, „критику језика“ и књижевну историју, писати о сликарству, театру, везовима, дуборезима, радију, филму, стрипу, балету, и у свакој поменутој области и другим, непоменутим, областима и страстима бити надахнут и самосвојан, препознатљив а непредвидљив, суверено учен и суверено недоктринаран, занесен и луцидан истовремено, у дослуху с новим или на свој, винаверовски начин различит и неизмењив – такав дух, замах и слух бива замислив тек post festum, с Винавером и у Винаверу.

(Славко Гордић)

Он систематизује своје погледе на књижевност постижући истовремено савршенство свог толико особеног, бујног, асоцијативног, духовитог стила.

(Павле Зорић)

Нова признања: Винаверова дела -- издавачки подухват године!
25. Октобар 2012.

Петог дана актуелног сајма књига у Београду у сали „Слободан Селенић"додељенe су традиционалне годишње награде, а Награда за издавачки подухват године припала
 је Делима Станислава Винавера, у издању Гласникаи Завода за уџбенике, које је приредио уредник Гласникове библиоткеКњижевне науке, култура и уметност -- проф. др Гојко Тешић.

 Уредница ових издања је Милка Зјачић Аврамовић. Досад је објављено девет од предвиђених 16 књига. У првом колу објављени су Рани радови, Пантологије -- Алајбегова слама, Чардак ни на небу ни на земљи, Одбрана песништва, Заноси и пркоси Лазе Костића, Видело света, Душа, звер, свест, Језик наш насушни -- Граматика и надграматика и Београдско огледало.
У образложењу жирија наводи се да је „прво коло дела Винавера у девет томова збир на једном месту окупљених песама, прича, есеја и записа који су прикупљени захваљујући вишедеценијском приређивачком труду и залагању нашег најбољег познаваоца Винаверове литературе, Гојка Тешића". У уторак, 23. октобра, Гласник је на актуелном београдском сајму књига званично представио прво коло Дела Станислава Винавера. Том приликом, говорећи о разлозима због којих је четири деценије утрошио у можда највећу животну причу која се зове Станислав Винавер, Тешић је казао да је реч о чудотворцу српског језика, највећем српском Европејцу и највећем европском Србину.

 Жири у саставу Новица Милић (председник), Невена Милић, Ирена Јаворски, Дејан Илић и Златко Паковић узео је у обзир целокупну издавачку продукцију на српском језику изложену на овогодишњем сајму. Они су доделили признања у више категорија.

 Тако је, после неколико година паузе, поново додељена и Награда за најлепшу књигу, и то Лексикону архитектуре и уметничког занатства Слободана Малдинија у издању Гласника.
 Специјално признање 57. Међународног београдског сајма књига добила је Издавачка кућа Градац из Чачка, због укупног вишедеценијског доприноса у области издаваштва. На челу ове куће налази се Бранко Кукић, један од Гласникових уредника.

 Према оцени жирија, издавач 2012. је Издавачка кућа Федон из Београда, којој је признање додељено „због конзистентне и промишљене уређивачке концепције и поштовања највиших стандарда у превођењу и приређивању књига",наведено је у образложењу жирија.
 За Дечју књигу године изабрана је књига Српске народне бајке за децу XXI века -- издање Чаробне књиге.