Налазите се | БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА | Колекција НАША СТВАРНОСТ
ОД ПОЕЗИЈЕ ДО СЛУЧАЈА
ОД ПОЕЗИЈЕ ДО СЛУЧАЈА
прво издање
2010
13
5 х 20 цм
296 стр.
броширан повез
ћирилица
978-86-519-0404-5
Пуна цена:
770,00 ДИН

Цена на сајту:
22,00 ДИН + (трошкови доставе)

Акцијска цена:
22,00 ДИН
+ (трошкови доставе)
ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРОДАЈИ КЊИГА НА САЈТУ И АКТУЕЛНИМ АКЦИЈАМА
Цена за чланове клуба са попустом:
22,00 ДИН
+ (трошкови доставе)

У књизи Од поезије до случаја коју је Службени гласник објавио 2010. године, песник Слободан Зубановић нуди документован преглед историје једног од бројних „случајева“ у које је уметност, за нешто мање од пола века трајања Титове Југославије – често била претварана.

Реч је о поетском циклусу Источнице Љубомира Симовића, објављеном 1983. у подлистку часописа Књижевне новине, који је инспирисао ондашње политичаре и „књижевне“ политичаре да по ко зна који пут манифестују свој књижевни дилетантизам и крену у ждановљевски обрачун са издавачем, аутором и његовим делом.

Наравно, како то код заточеника догматске свести увек бива, малим јужнословенским „ждановима“ ни у овом случају није било довољно то што су се упустили у идеолошко-политичко потцењивање чина песничког стварања, него су у књижевном светогрђу отишли корак даље, извлачењем из контекста и вештачким спајањем појединих делова уметничког текста нарушавајући смисао целине, како би, мешајући се у песников посао, доказали своје недотупавне, априорно прокламоване тезе.

Зубановићева књига, зато, представља вишеструко вредан документ о једном минулом времену које данас, стварањем идеализоване слике, многи покушавају да прикажу онаквим какво било није, али, истовремено, и сјајан подсетник и упозорење куда води приступ уметности својствен титоистичким културтрегерма, који, нажалост, и дан данас, у донекле промењеном саставу и са делимично промењеним идеолошким предзнаком – настављају да „делују“.

Чињеница да насиље вршено над Симовићевим Источницама не спаде у најбруталније примере титоистичког гушења уметничке слободе и малтретирања уметника – јер Симовић је, за разлику од неких својих колега, избегао барем санкције законске природе – значај овог сведочанства о времену у ком, како истиче Зубановић, број забрањених дела „прелази цифру од петнаест хиљада“, нипошто не умањује, него, напротив, потцртава. 

Dodajte komentar
Тренутно нема коментара за одабрану књигу. Будите први који ће написати коментар.