Налазите се | БИБЛИОТЕКА ДРУШТВО И НАУКА | Едиција ИЗАЗОВИ XXI ВЕКА
КРАЈ СССР-a И РУСИЈА
КРАЈ СССР-a И РУСИЈА
прво издање
2011
15 х 23 цм
556 стр.
броширан повез
ћирилица
978-86-519-0690-2
Пуна цена:
1.210,00 ДИН

Цена на сајту:
99,00 ДИН + (трошкови доставе)


Књигу тренутно не можете наручити од нас.
Од распада Совјетског Савеза прошло је две деценије, а још увек није могуће ни прецизно лоцирати све битне околности које су га узроковале. О консеквенцама које је тај катастрофични тектонски поремећај произвео и његовим последицама које ће тек да уследе у ближој и даљој будућности, тешко је и нагађати.

У књизи Крај СССР-а и Русија, са поднасловом Ново руско окружење, Срећко Ђукић, стручњак за међународне односе и спољну политику, професионални дипломата, актуелни амбасадор Републике Србије у Белорусији и доајен тамошњег дипломатског кора, даје обухватан, стручно поткован и креативан допринос анализи овог компликованог феномена.

Започевши рад респектабилним освртом на предсовјетску историју руске империје – у односу на коју совјетски период, без сумње у временском, а по много чему и у суштинском смислу представља тек једну од бројних епизода – и подцртавши константе њене геостратешке позиције, Ђукић књигу наставља кратким прегледом распада великог социјалистичког царства, да би се, затим, посветио централној теми свог разматрања: односом Русије и бивших совјетских република, чија будућност би могла представљати пресудан детаљ на слици будућег света.

Уз драгоцену појединачну анализу позиције различитих бивших совјетских република, посебну вредност ове књиге представља ауторова историјска свест о вишеструким везама и континуитету Русије и некадашњег Византијског царства, са свим импликацијама које те везе подразумевају и које судбину ове велике земље чине пресудном за судбину евроазијског простора.