МИСИЈА „ХАЛИЈАРД“
МИСИЈА „ХАЛИЈАРД“ Ратна пропаганда, бомбардовање српских градова и евакуација савезничких авијатичара 1943–1944. године
прво издање, 2020, 15 х 23 цм, 482 стр., броширан повез, ћирилица, ISBN 978-86-519-2606-1
Пуна цена:
1.760,00 ДИН

Цена на сајту:
1.672,00 ДИН + (трошкови доставе)

Цена за чланове клуба са попустом:
1.584,00 ДИН
+ (трошкови доставе)

Савезничка стратегија масовног бомбардовања градова током Другог светског рата  једним делом захватила је и балканске земље, укључујући и Југославију и Србију. Бруталност рата подразумевала је бројна разарања, што је била и судбина српских градова које је бомбардовала углавном америчка авијација. Све је било део опште савезничке стратегије, која је на домаћем терену додатно допуњавана појединачним захтевима четника и партизана за гађање тактичких циљева. 

Један део савезничких авиона оборен је изнад подручја Југославије. У спасавању и евакуацији оборених авијатичара учествовала су оба покрета отпора – четници и партизани. Најпознатија операција носила је назив „Халијард“, и изведена је у организацији Југословенске војске у Отаџбини (ЈВуО) – четника генерала Михаиловића и америчке обавештајне службе (ОСС), са центром у јужној Италији. Прва евакуација из Прањана организована је 10. августа 1944, која је уједно је и највеће појединачно спасавање америчких авијатичара током Другог светског рата. 

Операција „Халијард“, у ужем смислу, везана је за импровизовани аеродром у селу Прањани код Горњег Милановца, на који су довођени сви авијатичари које је спасила ЈВуО на територији целе Србије, делом и источне Босне. Истраживање прати судбину преко 100 америчких авиона и њихових посада, од акција бомбардовања, преко њиховог обарања, потом спасавања авијатичара, и на крају евакуације, које су осим у Прањанима организоване у Коцељеви код Ваљева и Бољанићима код Добоја. Истраживање је усмерено и на евакуације које су у Србији организовале партизанске снаге. 

Упоредо с акцијама бомбардовања српских градова и евакуације америчких авијатичара, приказује се и анализира окупациона, четничка и партизанска пропаганда, која је свакодневно покушавала да утиче и на промену понашања људи, и подстакне их на пожељно  деловање. Поред тога рат, као и све друге конфликтне ситуације у друштву, узрокује спонтано ширење разних гласина, неистина, полуистина и дезинформација, које су заједно са ратном пропагандом повратно утицале на људе и доношење многих важних војнополитичких одлука.