Налазите се | БИБЛИОТЕКА ДРУШТВО И НАУКА | Едиција СТУДИЈЕ БЕЗБЕДНОСТИ
ЦЕЛУЛОИДНА АПОКАЛИПСА
ЦЕЛУЛОИДНА АПОКАЛИПСА Како је Америка научила да брине и да се плаши А-бомбе
прво издање, 2024, 16,5 х 23,5 цм, 172 стр., броширан повез, латиница, ISBN 978-86-519-2998-7
Пуна цена:
1.430,00 ДИН

Цена на сајту:
1.358,50 ДИН + (трошкови доставе)

Цена за чланове клуба са попустом:
1.287,00 ДИН
+ (трошкови доставе)
Аутор читаоце води на узбудљиво и драматично путовање граничним пределима између стратешке збиље и нуклеарне фикције друге половине XX века – путовање у једнакој мери едукативно, колико и забавно и застрашујуће.

Проф. др Зоран Јефтић


Доктор Ајзенхамер је у књизи која је пред вама поставио два циља: да покаже како је кинематографија посвећена нуклеарном рату и МАД доктрини допринела томе да се нуклеарни рат и међусобно нуклеарно уништење никада не догоде; те да понуди општи истраживачки модел повратне спреге нуклеарног одвраћања и популарне културе.

Проф. др Марта Зорко


Сецирајући наратив узбуне на примеру Кјубриковог Доктора Стрејнџлава, аутор нам указује на чињеницу да само танка линија дели сатирични приказ политике нуклеарног застрашивања од њене мрачне реалности из шездесетих година XX века. У анализи Крамеровог филма На плажи аутор се бави наративом уништења унутар контекста свакодневице потрошачког друштва и питањем како се оно суочава са неподношљивом тескобом психолошке атмосфере ишчекивања надолазеће смрти и краја цивилизације. Шафнерова Планета мајмуна пак даје аутору прилику да постапокалиптични наратив сагледа у светлу мрачне фантазије, која гледаоца ставља пред огледало са питањем: да ли нас људе неморалност борбе за надмоћ чини горим бићима од животиња, те како би то изгледало када би оне могле да нам узврате интелигенцијом попут наше.

Др Срђан Кораћ