Налазите се | БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА | Колекција ГЛАСНИК
ТАЈАНСТВЕНИ ГОСТ И ДРУГЕ НЕОБЈАВЉЕНЕ ПРИЧЕ
ТАЈАНСТВЕНИ ГОСТ И ДРУГЕ НЕОБЈАВЉЕНЕ ПРИЧЕ
коментарисао и представио Лик Фрес: „На изворима Трагања за изгубљеним временом“, текстове преписао, превела оба дела Милица Стојковић, прво издање, 2022, 14 х 20 цм, 150 стр., броширан повез, латиница, ISBN 978-86-519-2634-4
Пуна цена:
770,00 ДИН

Цена на сајту:
731,50 ДИН + (трошкови доставе)

Цена за чланове клуба са попустом:
693,00 ДИН
+ (трошкови доставе)
Тајанствени гост је изузетан скуп необјављених прича Марсела Пруста. Реч је о делима фикције: низу приповедака, у различитој мери довршених, написаних када и збирка Задовољства и дани, осамдесетих година XIX века. Неке од њих аутор је чак уврстио у садржај збирке, да би их накнадно избацио. Кад их је писао, Пруст је имао двадесетак година и у већини ових текстова бави се свешћу о сопственој хомосексуалности у мрачној и трагичној атмосфери проклетства. У различитим формама, као што су бајке, фантастичне приповетке, дијалози мртваца, мистерије, млади писац транспонује, некад једва прикривено, дневник који никада није писао. У његовом приповедању нема ни трага воајеризму: он овде само поставља на сцену својеврсну напету психолошку драму.

Приче је педесетих година XX века открио и разврстао Бернар де Фалоа. Верно су пренете са свим варијантама, уз коментаре Лика Фреса, професора са Универзитета у Стразбуру, који се бави поновним уређивањем Трагања.