Налазите се | БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА | Едиција ПЕШЧАНА КЊИГА
ДЕТИЊСТВО НАРОДА
ДЕТИЊСТВО НАРОДА
изабрао и приредио Бојан Јовановић
прво издање, 2010.
15 х 23 цм, 520 стр.
броширан повез, латиница
978-86-519-0543-1
Пуна цена:
1.540,00 ДИН

Цена на сајту:
924,00 ДИН + (трошкови доставе)

Акцијска цена:
924,00 ДИН
+ (трошкови доставе)
ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРОДАЈИ КЊИГА НА САЈТУ И АКТУЕЛНИМ АКЦИЈАМА
Цена за чланове клуба са попустом:
924,00 ДИН
+ (трошкови доставе)

Војин Матић, наш двадесетовековни културолог, психолог, психијатар, психотерапеут-психоаналитичар… спада у малобројне домаће ауторе који су научну мисао заснивали на сопственим идејним претпоставкама.

Као човек који је образовање стицао у Бечу, постојбини психоанализе, и то управо у златном психоаналитичком раздобљу, Матић је био у прилици да најавангардније психолошке и психијатријске теорије и поступке свог времена непосредно упозна и доживи. Жив истраживачки дух, као и специфична област проучавања коју је изабрао, међутим, терали су га да изађе из унапред задатих оквира, ма колико они широки били, и упусти се у истинску интелектуалну авантуру.

Књига Детињство народа је изванредно сведочанство Матићеве, за српску интелектуалну праксу његовог времена готово револуционарне, примене психолошких тумачења културне и митолошке традиције на богату баштину народа ком припада. 

Матријархално наслеђе у словенској и српској митолошкој традицији, мит о силаску у доњи свет код Јужних Словена, митови о змајевима и змајоубицама, родослов мечке Божане, митске личности у Косовском боју, обредни облици жаљења код Срба, мустра грба на стећцима, чуда светог Илариона, проза Иве Андрића... само су неки од мотива које аутор обрађује у овој књизи, с намером да нас, преко упознавања са коренима, упути у суштинске, често невидљиве елементе који одређују наш ментални код.

Иако у своје време цењено и критички праћено, Матићево дело није доживело ширу рецепцију, због чега је данашњим читаоцима слабо познато. Та чињеница ово издање Службеног гласника чини посебно вредним.